Kandidatu za evropskega komisarja podpora SMC tudi na Odboru za zadeve EU

Poslanca SMC člana Odbora za zadeve Evropske unije, Gregor Perič in Gregor Židan, sta na glasovanju podprla kandidaturo gospoda Janeza Lenarčiča za slovenskega evropskega komisarja. Parlamentarni odbor je z 8 glasovi “za” in 2 “proti” podal pozitivno mnenje k Lenarčičevi kandidaturi.

Poslanec Gregor Perič je v izjavi po seji odbora dejal, da so strokovne in diplomatske izkušnje kandidata nesporne, njegovo poznavanje Evropske unije pa odlično. Zato je imel tako na vladi kot v parlamentarnem odboru podporo SMC. Je pa Perič izpostavil pretirano izpostavljanje apolitičnosti, kot pozitivnega atributa: “Pri poudarjanju političnosti/apolitičnosti moramo biti previdni. Evropska komisija je političen organ, zato je navduševanje nad apolitičnostjo njenih predstavnikov enako navduševanju nad kavo brez kofeina ali vinom brez alkohola.” Ob tem je izpostavil tudi pričakovanje, da se bo gospod Lenarčič kot individualni član včlanil v evropsko družino liberalcev ALDE. 

Kandidata za evropskega komisarja sedaj čaka še pogovor z novo predsednico Evropske komisje Ursolo von der Leyen. Če bo mnenje predsednice pozitivno pa ga mora potrditi še Evropski parlament. Ministri iz vrst SMC so sicer kandidatu za komisarja na glasovanju na Vladi namenili soglasno podporo.