Kandidatki in kandidata za ministrska mesta v novi vladi

V SMC smo mandatarju za sestavo nove vlade Janezu Janši posredovali kandidatki in kandidata za ministrska mesta v bodoči Vladi Republike Slovenije.

Predsednik stranke Zdravko Počivalšek je opravil številne pogovore z možnimi kandidatkami in kandidati za ministrske položaje. “Kar me navdaja z zadovoljstvom, je dejstvo, da nas je izkušnja zadnjih tednov povezala v odločitvi, da smo se v zahtevnih političnih okoliščinah odločili prav. Naša stranka je z vstopom v novo koalicijo nase prevzela veliko odgovornost in breme nezaupanja dela javnosti,” je poudaril predsednik v pismu članicam in članom stranke. “Nanj bomo najbolje odgovorili z dobrim delom in naši kandidati so zanj v prihodnjih letih pripravljeni zastaviti vso svojo energijo in znanje.”

Ključni kriteriji pri izboru so bili strokovnost, integriteta in politična oz. voditeljska izkušenost. Vsi štirje so sposobni, odgovorni in predani posamezniki.

Kandidatka za ministrico za pravosodje: mag. Lilijana Kozlovič

Lilijana je v naši stranki dobro poznano ime. Članica stranke je od njenih začetkov. Leta 2014 je bila v domačem Kopru izvoljena za poslanko Državnega zbora, zatem pa je leta 2016 prevzela odgovorno funkcijo generalne sekretarke vlade. Kariero je po volitvah 2018 nadaljevala kot direktorica Agencije Republike Slovenije za okolje; na tem položaju deluje še danes. Pred vstopom v politiko je, me drugim, devet let načelovala koprski upravni enoti. Izkušnje iz javnega sektorja in prava, iz katerega je magistrirala na ljubljanski pravni fakulteti, ji dajejo globok in natančen uvid v številne nerešene izzive naše države. Zmožnost umirjene presoje, širokega pogleda in osredotočenosti na konkretne cilje, pa ji dajejo potrebno zanesljivost vsakič, ko se loti novega izziva

 

 

Kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport: dr. Simona Kustec

Simona je naša ustanovna članica. Prepoznaven obraz stranke je postala že pred, predvsem pa po volitvah leta 2014, ko je bila del najožje skupine, odgovorne za koalicijska pogajanja in vzpostavitev vseh struktur v novonastali stranki. Po volitvah, na katerih je bila v Ljubljani izvoljena v Državni zbor, je prevzela vodenje največje poslanske skupine v zgodovini samostojne Slovenije in koordinacijo koalicijskih poslanskih skupin. Priljubljena redna profesorica z ljubljanske Fakultete za družbene vede je izjemno teoretsko osnovo s področja politologije tako nadgradila še v praksi. Izkazala se je s povezovalnim načinom vodenja, osmišljenimi javnimi nastopi, poglobljenim načinom obravnave vsakodnevnih političnih izzivov ter neposrednim in zelo človeškim pristopom do situacij, ki so predstavljale težaven izziv tudi za njene bolj izkušene politične sopotnike. Po izteku mandata 2014-2018 se je znova posvetila svoji akademski karieri na svoji matični fakulteti.

 

 

Kandidat za ministra za javno upravo: Boštjan Koritnik

Boštjan Koritnik je novinec v naših strankarskih vrstah in novinec na političnem parketu. Nanj prinaša nov veter, neobremenjen pogled in domala neizmeren vir energije za delo. Diplomant ljubljanske pravne fakultete se je v svoji karieri izkazal na zares številnih področij; bil je ustanovitelj in vodja nekaterih podjetij s področja novih tehnologij, sodeloval z uglednimi založbami za strokovno literaturo, bil mentor, predavatelj in motivator, pravnik leta 2019 po izboru Zveze društev pravnikov Slovenije in leta 2016 tudi finalist uglednega izbora Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, Potential of the Year. Odlikujejo ga poznavanje izjemno širokega kroga strokovnjakov iz različnih področij, izkušnje v zasebnem in javnem sektorju, osredotočenost na visoke cilje in osebna sproščenost, zaradi katerih velja za zelo zaželenega in priljubljenega sodelavca.

 

 

Kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek

Diplomiral je na ljubljanski biotehniški fakulteti, svoje znanje pa v prvih letih kariere dokazoval v kmetijskem kombinatu in zadrugi v Šmarju pri Jelšah ter kasneje tudi mlekarni Celeia. Izzivi so ga kmalu zatem pripeljali na področje, ki mu je s srcem predan še danes, to je turizem. Leta 1999 je tako  prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke za leto 2004, leta 2010 pa je postal Manager leta 2010 za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Na povabilo ustanovitelja in prvega predsednika SMC, predsednika vlade Mira Cerarja, je 4. decembra 2014 prevzel funkcijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki jo je opravljal tudi v dosedanji vladi. Dosežki obdobja, ko vodi ministrstvo, so otipljivi v novih delovnih mestih, boljšem turističnem izkupičku, predvsem pa v optimizmu, ki je v našo državo vrnilo zaupanje kakovostnih tujih investitorjev.