Kandidat za ministra za okolje in prostor je Simon Zajc

Predsednik stranke SMC dr. Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci sporočil ime kandidata SMC za novega ministra za okolje in prostor. Kandidat je dosedanji državni sekretar na tem ministrstvu Simon Zajc. Predsednik dr. Cerar je v izjavi komentiral tudi aktualno politično dogajanje pred jutrišnjim koalicijskim vrhom.

Kot je dejal predsednik dr. Miro Cerar je Simon Zajc v tem trenutku najboljša saj želimo v SMC ohraniti kontinuiteto dela na ministrstvu, ki je do sedaj delalo zelo dobro. Simon Zajc je bil v prejšnjem mandatu poslanec SMC in podpredsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zadnje pol leta pa je opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. Po besedah predsednika stranke je Zajc “sposoben za koordinacijo ljudi, zelo se je izkazal kot poslanec, podpredsednik odbora za kmetijstvo in član SMC-ja.” V SMC tudi obžalujemo medijski pogrom, zaradi katerega je moral svoje dobro delo predčasno zaključiti Jure Leben.

Kandidat za novega ministra za okolje in prostor Simon Zajc

Glede podpisa o sodelovanju med Levico in strankami koalicije je dr. Cerar dejal, da mora podpis po pooblastilu Sveta stranke potrditi še Izvršni odbor. SMC je do sedaj v pogajanjih dosegla, da se je nekoliko spremenil protokol o sodelovanju, ki sedaj v pogajanja z Levico o posameznih projektih vključuje tudi koalicijske stranke in ne le posameznih ministrstev. Še vedno pa od finančnega ministrstva pričakujemo javno finančno ovrednotenje sporazuma, kajti če nimamo urejenih javnih financ, če država ni dober gospodar, se bomo vrnili nazaj v krizne čase. Ob tem je bil predsednik SMC tudi kritičen do stranke Levice, ki “je enkrat v opoziciji, enkrat pa sodelujejo s koalicijo, igrajo všečno igro in ne prevzemajo odgovornosti. ”

SMC zaupa izbira predsednika vlade in LMŠ Marjana Šarca pri izbiri kandidata za novega zdravstvenega ministra. Ob tem pa želimo, da se čim prej predstavi načrt za ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji. SMC je v prejšnjem mandatu postavila načrt za reševanje tega problema in v ta namen angažirala svetovno priznanega kirurga dr. Gregoriča, žal pa se dosedanji minister Samo Fakin ni odločil za to možnost reševanja. V SMC tudi obžalujemo , da nekdanji minister za zdravje Fakin v svojem mandatu ni utegnil storiti kaj, kar bi stvari premaknilo na bolje.

Pred jutrišnjim vrhom koalicije, ki bo na Brdu pri Kranju, je predsednik Cerar izrazil tudi pričakovanje, da se bodo projekti, ki jih je začela že vlada pod vodstvom SMC, nadaljevali, še posebej projekt 3. razvojne osi in drugega tira. SMC bo opozoril tudi na mnenje Evropske komisije in Fiskalnega sveta glede vzdržnosti javnih financ. Veseli pa nas, da bodo predstavljene tudi nekatere strukturne reforme, ki jih država mora izpeljati v doglednem času.