Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek: “Skupaj bomo kos izzivom prihodnosti!”

Zdravko Počivalšek je bil na današnjem 3. rednem kongresu stranke v Ljubljani izvoljen za novega predsednika SMC. Na glasovanju je prejel soglasno podporo delegatk in delegatov. Njegov nagovor kongresu v nadaljevanju objavljamo v celoti.
Fotogalerija kongresa na Facebook strani SMC.

Govor (velja govorjena beseda):

Spoštovani člani SMC, delegati, simpatizerji, predsednik dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec, koalicijski partnerji, somišljeniki in parlamentarne stranke, cenjeni gospodarstveniki, kolegi in prijatelji!

V čast mi je, da vas lahko danes nagovorim. Vendar pa moram na začetku priznati naslednje. V preteklih petih letih sem imel nešteto javnih nastopov. A na prste ene roke bi lahko naštel tiste, na katerih sem se počutil tako, kot se počutim prav zdaj. Spoznal sem, da je nagovarjati svoje najtežje. Zato tokrat ne morem obljubiti, da bom kratek.

Preden me je jeseni pred petimi leti Miro povabil k sodelovanju v njegovi vladi, nisem razmišljal o politični poti. A njegov pristop, njegova vizija in iskrena prizadevanja za boljši jutri Slovenije so me prepričali. Takrat je bila naša država na pomembni prelomnici. Da bi se premaknila z mrtve točke, je potrebovala: pogum,  široko znanje in zanos, a tudi politično kulturo. To so kvalitete SMC, ki jih je stranka imela takrat in jih ima tudi danes. Bili ste neobremenjeni s preteklostjo. Zaradi sredinske usmeritve pa ste mi bili še kako blizu. Dialog, odprtost in sodelovanje preprosto sedejo na moj karakterin način dela.

Tako sem se kot oče dveh otrok, kot občan majhne obmejne občine, kot lokal patriot in domoljub čutil pozvanega, da se tudi sam angažiram v dobro vseh. V politiko sem vstopil zaradi skrbi, ki jih ima prav vsak državljan. Zagotovo me je k politični aktivaciji gnal enak motiv kot vse vas: ustvariti gospodarsko boljšo Slovenijo in omogočiti boljše življenje za naše družine! Izzivom teh dimenzij nihče ne more biti kos sam. Z njimi se lahko spopadamo le kolektivno. In to mi je bilo kot nekdanjemu športniku še kako blizu. Ekipno, skupaj!

Takrat še nisem bil član SMC, saj sem si delal utvare, da lahko delujem samostojno, neodvisno. Neumnost. Težko igraš za reprezentanco, če ne nosiš reprezentančnega dresa! Ob zadnjih državnozborskih volitvah sem se tako odločil kandidirati za poslanca SMC, kar je bila zame odločilna preizkušnja. Biti povabljen v vlado je eno. Dati svoj obraz na plakat in se boriti za glasove volivcev, pa nekaj povsem drugega.Zato toliko bolj spoštujem vsakega od vas, ki je to storil enkrat, dvakrat, nekateri celo že trikrat!

Sam sem bil vedno aktiven protagonist SMC politike, to ni skrivnost. A bil sem trdoglav. Kljub misli, da je moje članstvo nepomembno,  sem  lani vendarle tudi jaz postal ponosen član SMC. Danes sem trmast v drugo smer. Prepričan sem, da lahko sleherni član pripomore k boljši Sloveniji.

Ko je predsednik napovedal jesenski volilni kongres, iskreno nisem razmišljal o kandidaturi. Sem sicer človek dejanj in mi ni težko narediti koraka naprej, a vendar tokrat stopam v drugačne čevlje. Zavedam pa se, da so edina resnična stalnica v življenju spremembe. Kljub široki paleti rezultatov, ki jih je stranka dosegala v preteklosti, smo danes na pragu preobrazbe. In kotže večkrat, bom tudi tokrat uporabil Brechtov rek, ki ga živim na dnevni ravni. Sveta ni dovolj opazovati, potrebno ga je spreminjati. In če danes kaj vem, je to, da brez ekipe ne moreš spremeniti veliko! Za kandidaturo sem se tako odločil šele ob izraženi podpori poslancev, IO SMC, lokalnih odborov in samega predsednika stranke. Njegova podpora je pomembna, saj me je ravno  Miro osebno tudi povabil k delu v svoji vladi in k delu v stranki. Bil je tisti, ki je svoje ideje in vizijo prelil v realnost, na eno mesto pripeljal glave, ki so stkale čisto novo – liberalno in moderno politiko. Miro, naj se ti ob tej priložnosti zahvalim v imenu celotne stranke za vso požrtvovalnost in doprinos – ne samo v SMC, temveč širše v slovenski družbi. Verjamem, da bomo tudi s tvojo podporo lažje naredili tranzicijo.

Marsikdo ima o SMC marsikaj povedati. Nekako nam ljudje ne priznajo naših dosežkov. Sami veste, kaj pravijo o prihodnosti stranke. Z njimi se nikakor ne strinjam. SMC ima po petih letih poleg znanja in očitnih rezultatov tudi pomembne politične izkušnje vodenja države. Danes imamo pomemben glas v državnem zboru z desetimi prodornimi poslanci. Imamo ministre v štirih resorjih, ki so ključni za gospodarski, socialni in trajnostni razvoj. Močne pozicije v vladi nam  nihče ne more zanikati! Imamo zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014! Tega se preprosto moramo zavedati. To ni prišlo samo od sebe. Skupaj bomo zato kos tudi izzivom prihodnosti!

Osnove, ki smo jih postavili pod dosedanjim vodstvom, so odlične. Sam si želim le nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke. Rezultati preteklih državnozborskihvolitevnas ne smejo zbiti. Ti so namreč nekajkrat presegli javnomnenjske napovedi pred volitvami. Prepričan sem, da tudi tokratnim napovedim o prihodnosti stranke ne gre verjeti. Vendar pa v politikine gre vedno za zmagoslavje. Gre predvsem za to, da si zvest svojim vrednotam. Da vseskozi veš, za kaj se boriš, za katere ukrepe se zavzemaš! In da ob tem ohraniš odločno in samozavestno držo. SMC ima danes: zdravo jedro stranke v ljudeh,inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje. Imamo vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor. Nam bo uspelo? Če bomo za to delali vsi, prav gotovo!  

A prišli smo do neke točke, ko je potrebno doseči konsenz, kam in kako bomo šli naprej. Ne levo ne desno, nikakor ne nazaj, le naprej. Predvsem pa skupaj in s partnerji za razvoj Slovenije. Pa četudi ne mislimo vsi enako. Skrb za razvoj je namreč odgovornost vseh – političnih strank, gospodarstva in sindikatov. To je manifestacija naše zaveze k socialnemu dialogu. SMC pa bo v prihodnje k razvoju prispeval v okviru 4 ključnih usmeritev.

Najprejje to gospodarska stabilnost. V političnem diskurzu se namreč pogosto zmotno deli nekaj, kar je neločljivo povezano – zdravo gospodarstvo in socialno državo. V SMC se zavedamo, da je to absurd. Zdravo gospodarstvo je namreč osnova za socialno državo, ki vodi v splošno družbeno blaginjo. V prosperiteto. Kdo pa bo polnil vrečo iz katere lahko vzamemo, ko ljudje potrebujejo pomoč? Kdo in kako bo zagotovil širšo družbeno dobrobit, ki je nad gospodarsko uspešnostjo?

Princip mojega dela torej ostaja enak. Osnova vsega je ugodno, predvidljivo poslovno okolje, v katerem podjetja lahko ustvarjajo dodano vrednost. Okolje, ki podjetjem omogoča, da kar najbolj izkoriščajo poslovne priložnosti. Predpogoj za to je tudi učinkovit javni servis gospodarstvu. Navsezadnje drži naslednje. Ko je gospodarsko stanje v državi ugodno, državljani volijo stranke, ki se v političnem prostoru pozicionirajo levo. Ko so gospodarski kazalniki slabi, volijo desne stranke. Moj cilj je zato ohranjati gospodarsko stabilnost, saj le-ta omogoča, da volilno telo ne zahaja v skrajnosti, pač pa gleda na dobrobit slehernega posameznika.     

Drugič, pomembno je, da ohranjamo pravično socialno državo. Sedaj že poznate tudi medijsko šalo, da bo SMC vodil ribič. Uporabil sem namreč prispodobo, da moramo ljudi naučiti loviti ribe oziroma jim to omogočiti namesto, da jim ribe dajemo. Ampak ta prispodoba resnično še najbolje ponazarja moje videnje socialne države. Ljudem, ki lahko delajo, moramo dati priložnost za delo. To je osnova za njihovo avtonomno držo in samozavest. Pri tem pa poudarjam, da si vsako opravljeno delo zasluži tudi dostojno plačilo. In to je osnovna odgovornost vsakega delodajalca – pa naj bo ta podjetje ali država. Tako bomo tudi ustvarili več za tiste, ki na trgu dela trenutno ali trajno ne zmorejo ustvarjati. In ti bodo seveda deležni pomoči države.

Slednje velja tudi za državljane v tretjem življenjskem obdobju. Omogočimo jim aktivno starost, omogočimo jim, da še naprej ustvarjajo. V kolikor tega niso več zmožni ali si tega preprosto ne želijo več, pa imajo seveda pravico do varne in mirne starosti. Predvsem pa imajo pravico do kakovostnega življenja. To smo dolžni storiti, pa naj si bo to preko dolgotrajne oskrbe, dostojnih pokojnin, sodobnih domov za ostarele… Ne nazadnje, si tisoče ljudi, ki so delali celo življenje, ne zasluži, da so postavljeni v čakalno vrsto – na milost in nemilost sistema.

Na drugi strani moramo omogočiti mladim, da se lahko čim prej postavijo na svoje noge – si ustvarijo kariere in družine. Življenje jim moramo omogočiti doma, saj ljudi, ki se enkrat odpravijo v tujino v želji po boljšemu jutri, težko dobimo nazaj v domovino. Prepoznati morajo priložnosti za svoj razvoj, znati morajo unovčiti svoje potenciale pa naj bo to na delovnem mestu ali v okviru samostojne podjetniške poti.Slovenci smo resmarljivi in izobraženi. Manjka pa nam podjetnosti, poguma in samozavesti. Zatosem prepričan, da se moramo podjetnosti učiti že v šolah.

Želim si, da kakršnokoli pomanjkanje ne bi bila več tema – niti nedeljskih kosil niti političnih obračunavanj. Resnično sem prepričan, da se lahko proti temu borimo z dvigom konkurenčnosti našega gospodarstva in s tem na eni strani poskrbimo za dvig neto plač, na drugi pa za dvig socialnih transferjev.

Tretjič, ostajam tudi zagovornik liberalnega, svobodomiselnega političnegapristopa – vsak lahko pove svoje mnenje. Drugačnost in različna mnenja so vendarle bogastvo, če znamo iz njih potegniti najboljše in najti ustrezen kompromis. Veste, sam prihajam iz politično pisane družine – verjetno mi je iskanje nekega konsenza, lovljenje ravnotežja zato položeno v zibelko. Če želimo delati korake naprej za boljšo skupno prihodnost, moramo preseči tradicionalne ideološke delitve. Slovencev je premalo, da bi se delili!

Liberalne stranke, kot je naša, so akterji v boju zoper neenakosti, izključevanja in drugih oblik ekstremističnih pogledov. Stranke, kot je SMC, mobilizirajo ljudi, da najdejo zmerne rešitve in oblikujejo zmerna stališča. Le takšna – razumevajoča, odprta in strpna družba – je namreč lahko tudi napredna. Poleg tega pa tudi vprašanja sodobnega sveta od nas zahtevajo odprtega duha!

Nobeno gospodarstvo v EU danes več ne zmore delovati brez uvožene delovne sile. Si bomo pred tem zatiskali oči ali pa bomo načrtno privabljali izobražene posameznike in močne investitorjeiz tujine? Kar lahko, naj za nas naredi umetna inteligenca – mi pa moramo maksimirati potencial svojih glav! Odločimo se, bomo vlagali v možgane ali mišice? Prav tako moramo medijem vrniti njihovo avtonomijo. Si ljudje zaslužijo podaljšane roke politike in kapitala ali pa za svoje odločanje potrebujejo objektivne refleksije družbenega dogajanja? Tudi šolski urnik je podvržen najsodobnejšim dognanjem glede sposobnosti učenja šolarjev v določenem času dneva. Smo pripravljeni na začetek šole ob devetih? Daleč od tega, da mislim, da so rešitve za ta vprašanja preproste, črne ali bele. Pravim le, dopustimo si razpravo o njih.

Četrti steber mojega delovanja pa bo trajnostno gospodarstvo. Naše gospodarstvo lahko raste zgolj ob upoštevanju jasnih omejitev. Te nam daje tako družbeno kot naravno okolje. Rad uporabljam prispodobe o izvozu kot o motorju gospodarstva, a vendarle ima gospodarstvo tudi svoja pljuča – in to je narava. V okviru razprave o ogljičnem davku moram poudariti, da a priori nisem za višanje davkov in nalaganje dodatnih bremen gospodarstvu. Zakaj? Prav gospodarstvo je tisto, ki poleg države, v varovanje okolja že danes vlaga največ!Je pa dejstvo, da se bomo morali vsi začeti vesti bolj odgovorno do okolja.

Nujno je, da sledimo strategiji države na področju nižanja rabe energije, s čimer želimo izboljšati ogljični odtis družbe. Nedvomno bomo primorani v bolj odločno podporo trajnostne ponudbe podjetij. V nizkoogljičnem krožnem gospodarstvu moramo najti tudi nove priložnosti in kakovostne zaposlitve. Vam pa povem, da ne pristajam na zeleni populizem, ampak le na resno skrb za trajnostni razvoj. To lahko pokažemo le s tesnim in sistematičnim sodelovanjem okoljskega sektorja z gospodarstvom in državo.Če namreč ne bomo nečesa hitro ukrenili, se bo Slovenija utopila v odpadkih. Meje se bodo za izvoz le-teh zaprle, zato moramo skupaj najti načine, da jih bomo lahko koristno uporabili v krožnem gospodarstvu.

Trajnostna komponenta mora postati osnoven element vsakega poslovnega modela.Tudi modela funkcioniranja same države – od administracije, do transporta in energetskega načrta, seveda. Pri tem moram dodati, da sta ravno razvoj energetskega sektorja in stabilna samooskrba do neke mere talca – v tem momentu žal utopističnih idej. Vseeno pa, če mi kot država ne bomo postavili smerokaza, je nerealno pričakovati, da bo to storilo gospodarstvo, ki ga ženejo drugi motivi ali celo posamezniki, ki se čutijo še najmanj odgovorni za nastalo stanje.

Veseli me, da smo že naredili prve korake v pomembnem delu slovenskega gospodarstva – to je v turizmu, in sicer z zeleno shemo slovenskega turizma. Glede na resorje, ki jih ima v tej vladi SMC, je ravno na nas, da potegnemo ključne poteze v smeri trajnostne družbe – tudi na ostalih področjih.

Spoštovani gostje, dragi prijatelji! Menim, da moramo imeti vsi priložnost, da doprinesemo k razvoju. Zato si želim nadgraditi razpravo znotraj programskih odborov stranke – ti so navsezadnje možgani SMC!Okrepiti želim delovanje lokalnih odborov in povečati vlogo teh v organih stranke. O naši prihodnosti odločamo skupaj in delovati moramo kot ekipa.

Temelj vsake stranke, ki mu tudi javnomnenjske raziskave ne morejo do živega, so namreč ljudje, lokalni odbori. Ti so tista osnovna celica, ki najbolje razume izzive ljudi in najlažje najde rešitve za njihov boljši vsakdan. V Svetu stranke bodo tudi zato predstavniki vseh regij, v skladu s prizadevanji za skladen regionalen razvoj. Če velja, da je veriga močna toliko kot njen najšibkejši člen – je v tem primeru člen prav vsaka regija. Navsezadnje Slovenija ni zgolj Ljubljana – daleč od tega!

Spoštovani, to je le grob oris moje vizije naše skupne prihodnosti. Podroben načrt, kako bomo do tja prišli, bomo oblikovali skupaj. Programski svet se bo sestal v naslednje pol letain kot rečeno, pri prenovi programa si želim: več vašega glasu, dragi člani in več aktivne vloge tako lokalnih kot programskih odborov. Pomembnih tekem se namreč nikoli ne zmaguje zaradi izjemnih igralcev. Zmaguje se jih zaradi izjemnih ekip. In mi to smo!

Spoštovani gostje, menim, da smo tudi s širokim krogom vabljenih pokazali, da smo prepričani, da boljši jutri lahko dosežemo le skupaj. Tudi vi, ki ste se na naše povabilo odzvali, ste s tem dokazali, da se te odgovornosti zavedate. In to je pozitiven signal vsem nam. Hvala, da smo ga Sloveniji poslali skupaj.