Kamal Izidor Shaker: »Pozdravljam dokument s ključnimi političnimi usmeritvami in prednostnimi nalogami za aktivno delovanje v evropskih institucijah«

»Veseli me, da smo danes zaključili z obravnavo in sprejeli predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje v institucijah Evropske unije, je ob sprejetju Predloga deklaracije o usmeritvah za delovanje Republike Slovenije v institucijah Evropske unije v obdobju januar 2016 – junij 2017 dejal predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker in dodal: »S tem smo dobili dokument s ključnimi političnimi usmeritvami in prednostnimi nalogami za aktivno delovanje države v evropskih institucijah. Pričakujem, da bo deklaracija dosegla širok konsenz tudi v Državnem zboru.«

»Med ključnimi političnimi usmeritvami predloga deklaracije bi želel izpostaviti novo migracijsko politiko« je dejal predsednik odbora za zadeve EU Kamal Izidor Shaker. »Slovenija se uspešno spopada z migracijskim tokom, proaktivni smo tudi na ravni Evropske unije, predvsem s pobudo predsednika vlade dr. Mira Cerarja o pomoči Makedoniji in Grčiji pri nadzoru nezakonitih migracij, ki jo je pozdravil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, podpirajo pa jo tudi države na t.i. balkanski migrantski poti,« je dejal predsednik odbora. Dodal je, da je tudi sprejeti predlog deklaracije zaveza za aktivno delovanje Slovenije na tem področju v EU.

Državni zbor je tako na podlagi zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije opravil letno razpravo o trenutnem položaju Slovenije v EU in se opredelil do političnih usmeritev in prednostnih nalog za delo v Svetu za prihodnje obdobje. »S predlogom deklaracije želimo zagotoviti transparentnost slovenske politike v evropskih zadevah in zagotoviti smernice za pripravo stališč Slovenije v zadevah EU ter naš pogled na predloge, ki jih bo Svet obravnaval na podlagi delovnega programa Evropske komisije in programa predsedujočih držav,« je dodal predsednik odbora Kamal Izidor Shaker.

»V Poslanski skupini SMC smo s predlaganimi koalicijskimi amandmaji, ki se nanašajo predvsem na obnovljive vire energije oziroma krožno gospodarstvo, tudi na parlamentarni ravni želeli prispevati k usmeritvam in izboljšanju deklaracije,« je še dejal predsednik odbora Kamal Izidor Shaker.