Jani Möderndorfer o referendumski pobudi: Gre za posameznike, ki ščitijo lasten interes

Poslanec Jani Möderndorfer se je v današnji izjavi za medije odzval na včeraj vloženo pobudo za začetek referendumskih postopkov o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.

Kot je dejal, v stranki SMC obžalujemo, da smo se takoj po že enem izvedenem referendumu srečali s sicer legitimnim in zakonitim začetkom postopka za nov referendum.

»Zakon, ki je predmet nove referendumske pobude, ne ureja pravic bolnikov, ampak pravice zdravstvenega osebja, zato se sprašujem, v čigavem interesu je, da se ga zaustavi. Bojim se, da v imenu bolnikov vse prevečkrat zlorabljamo interese zdravstvenega osebja, tudi zdravnikov, saj novela govori o koncesionarjih.«

Ob tem je izpostavil tudi informacije, ki jih je dobil od nekaterih bolnikov, da »so pri obisku zasebnega zdravnika, poleg recepta, prejeli v podpis tudi dokument za začetek postopka referendumskih dejavnosti.« To je po poslančevih besedah neetično in nemoralno, gre za svojevrstno zlorabo položaja moči, ki jo ima zdravnik v svoji ambulanti.

Glede vsebine novele zakona je pojasnil, da ta opredeljuje javno službo, to je tista, ki storitve s področja zdravja opravlja v javnem interesu in v to mrežo pa sodijo tudi koncesionarji. “Če bi želeli omejevati koncesije, bi jih z zakonom ukinili,” je dejal in zatrdil, da koncesij ne ukinjajo, ampak določajo jasen, transparenten način njihovega pridobivanja.

Koncesija po novih določbahne more dedovati, prodajati ali prenašati, ampak jo dobi posameznik za 15 let z možnostjo podaljšanja, po 30 letih pa se lahko še enkrat postavi v vrsto zanjo. Zavrnil je tudi očitke o daljšanju čakalnih dob zaradi teh sprememb.

“Javni zdravstveni sistem še najmanj deset ali več let ne bo mogel funkcionirati in preživeti brez koncesionarjev,” je prepričan, zato je po njegovem mnenju nujno urediti takšen sistem, kjer sta zasebno in javno z jasnimi pravili vključena v dejavnost.

Tako kot je pri referendumu o drugem tiru je tudi v primeru novele zakona o zdravstveni dejavnosti zadaj zelo močan lobi, ki si želi pridobiti predvsem svoje pravice, je prepričan poslanec.