Iz lokalnih odborov: Andrej Špenga, Maribor – “Postali smo motnja v okolju”

Lokalni odbor SMC Maribor je nastal pred dobrim letom iz velike želje po drugačnem in odgovornem  delu za ljudi. “Krog ljudi, ki so želeli premakniti stvari na bolje, se je iz dneva v dan hitro širil,” se začetkov spominja predsednik LO Maribor Andrej Špenga, ki je sicer tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Sam pravi, da je stanje danes bolj umirjeno in stabilno kot leto dni nazaj, z ekipo, ki verjame v skupno poslanstvo, pa še vedno sledi jasni viziji. “Vsak uspešno projekt nam daje energijo za naprej,” pove Špenga. V lokalnem odboru Maribor po besedah predsednika vse težave rešujejo sproti z “iskrenim pogovorom v smeri rešitev, ki so dobre za ljudi.”

Kateri so bili prvi projekti, ki ste se jih lotili?
Volitve na lokalnem nivoju, kjer smo želeli takoj pokazati, da želimo zastarele ideološke vzorce odstraniti iz svoje prakse, in da se ne želimo primerjati z nobeno drugo stranko pri vzorcih političnega delovanja. Zato so bili prvi koraki še toliko težji. Postali smo motnja v okolju, ki je bilo rezervirano za stare politične sile.

Največji dosežek vašega odbora oziroma v vašem lokalnem okolju v preteklem letu?
V SMC nam je tudi v Mariboru z našimi ministri uspelo zagotoviti več novih delovnih mest. Pravkar je v teku razpis za 12 novih delovnih mest na Agenciji za energijo, pogovarjamo se s tujim investitorjem za proizvodnjo rudarskih tovornih vozil, lahko pa vam povem, da je v pripravi tudi projekt izgradnje dispečerskega centra nujne medicinske pomoči v Mariboru. Skupaj z našo ministrico za zdravje želimo v Mariboru zagotoviti novih 60 delovnih mest. In to so edini pravi koraki za boljšo prihodnost našega mesta.

Kakšno je sodelovanja lokalnega odbora s poslanci?
Naše sodelovanje je odlično. Seveda se sproti dogovarjamo,kje bi lahko bili še boljši, kaj bi lahko še storili. Prepričan sem, da ni člana SMC LO Maribor, ki ne bi poznal naših petih poslancev – dr. Jasne Murgel, Ksenije Korenjak Kramar, Ivana Preloga, Branislava Rajiča in mag. Bojana Krajnca. Vsak ponedeljek so v pisarni SMC v Mariboru, kjer opravljajo razgovore in delujejo na lokalnem nivoju na svojih strokovnih področjih. Za njihov vložen trud jim gre velika zahvala.

Kako po enem letu ocenjujete stranko in delovanje lokalne mreže? Predlogi?
Danes smo v bistveno boljši kondiciji. Na to moramo biti upravičeno ponosni. Hkrati pa moramo biti kritični do tega, kaj vse smo v prvem letu storili napak. Tudi tega je bilo nekaj. Iz vsake napake pa moramo naprej modrejši za eno bolečo izkušnjo, a prepričani, da smo želeli storiti najboljše za ljudi. Verjamem, da je vsak dan znova kje kdo, ki to prepozna v SMC. Da spozna, da želimo delati dobro. Stranka se je v enem letu lepo razvila. Aktivno deluje na svojih področjih, lokalne mreže pa ji sledijo, kolikor je to mogoče, ene hitreje kot druge.

Kakšen je tipični delovni dan predsednika lokalnega odbora?
Vstajam ob zgodnjih jutranjih urah. Od doma grem, ko je zunaj še mrak in se vrnem v poznih večernih urah. Dosledno se držim pregovora, kar lahko opraviš danes, ne preloži na jutri, zato je večkrat dan prekratek. Dokler delo, ki je predvideno za določen dan, ni zaključeno, se zame dan ne konča. Velikokrat je delovno tudi ob kavi, včasih tudi sproščen pogovor s prijatelji. Na koncu štejejo le dejanja in rezultati.

Ste tudi državni sekretar MNZ, mariborski mestni svetnik in vodja svetniškega kluba. Kako usklajujete vse obveznosti?
Velika prednost je, ker sem aktiven na lokalnem nivoju kot mestni svetnik in vodja svetniškega kluba. Do potankosti sem seznanjen z delovanjem in problematiko našega lokalnega okolja, kar mi pri delu velikokrat koristi. Obveznosti imam toliko, kolikor jih zmorem tudi opraviti. Seveda pa vsega ne bi zmogel brez svojih odličnih sodelavcev. Vsak izmed njih je prispeval svoj del v mozaik te zgodbe in zato sem jim iz srca hvaležen.

Katera je bila najbolj zanimiva izkušnja?
Zanimivo je praktično vsak dan. Morda, ko me je neznanka srednjih let pred otroci objela in rekla: ˝Rada vas imam, ker ste drugačni.˝ Pa razloži otrokom, če moreš.

Se je v preteklem letu zgodilo kaj, česar niste pričakovali?
Ja nekaj pa že. Zadevo kritično analiziram, ugotovim,zakaj je do tega prišlo, in grem naprej.

Cilji/projekti v prihajajoči jeseni in prihodnjem letu?
Menim, da imamo v tej sredini vsi enak cilj, da z vsakim dejanjem, vsak dan znova delujemo v smeri, da ustvarimo okolje, kjer bo vsak lahko svobodno delal in za svoje delo prejel pošteno plačilo. Da bomo srečevali ljudi z nasmehom na obrazu. Zato moramo vsak dan znova, z odgovorno politiko za dobro ljudi, slehernemu državljanu vračati upanje za boljšo prihodnost Slovenije. To je velika odgovornost, a prepričan sem, da drugače v SMC ne želimo in ne znamo.

Najpogostejša vprašanja, pobude, iz vašega lokalnega okolja?
Največ pobud in vprašanj je vezanih na zagotavljanje boljših razmer na trgu dela ter zagotavljanju transparentnega delovanja in pravne države tudi na lokalnem nivoju. Seveda pa je zelo pomembna tudi ustrezna strateška infrastruktura, ki jo želimo nadgraditi ob pomoči naših ministrov.

Načelo, po katerem delujete v vašem lokalnem odboru?
Pravičnost, poštenost, solidarnost, odprtost do vseh ljudi, z roko v roki z ljudmi do skupnega cilja. Mesto želimo reševati v zavezništvu s svojimi občani, transparentno in odgovorno, brez vsakršnih ideologij in populizmov, brez delitev, z zavedanjem, da smo mesto vsi občani. Lokalno politiko želimo ustvarjati med ljudmi, za ljudi.

Do potankosti sem seznanjen z delovanjem in problematiko našega lokalnega okolja, kar mi pri delu velikokrat koristi