Intervju: Saša Tabaković za revijo Vklop – “Zahrbtni karierizem me niti malo ne zanima”

Poslanec SMC Saša Tabaković je v intervjuju za revijo Vklop govoril o svojih prvih dneh v politiki, potem ko je spomladi zasedel poslansko mesto v državnem zboru. Pojasnil je, zakaj in kako je sprejel takšno odločitev ter zamenjal dramski oder za političnega. O novi poti razmišlja optimistično in odločno: “V politiki se umažejo samo tisti, ki pustijo, da jih umažejo,” je dejal v intervjuju, in dodal, da ga je pri odločitvi podprla tudi njegova življenjska sopotnica igralka Polona Juh, ki mu stoji ob strani: “Miren sem. Doma smo mirni.”

Tabakovič je o ideji, da bi postal poslanec razmišljal že nekaj časa, saj so ga že pred časom vabili v svet politike, vendar mu nobena od političnih struj ni bila blizu: “Pred letom dni pa sem dobil povabilo SMC, ki mi je s svojimi programskimi načelu blizu, in tako zdaj stopam v parlament.” V gledališču bo sicer še nastopal, saj ima nekaj tekočih predstav, z ravnateljem Igorjem Samoborjem pa je dogovorjeno, da bo, ob dovoljenju državnega zbora, naslednjo sezono še odigral stare predstave, ne bo pa delal novih projektov. Na vprašanje o razliki med igralsko in poslansko plačo pove, da ga o tem pogosto sprašujejo. Odkrito pojasni, da je kot poslanec javni uslužbenec in da je plačni razred poslanca enak plačnemu razredu prvaka v Drami: “Kot vidite, ne grem v politiko, ker bi bil lačen denarja ali pozornosti.”

O primerjavi med delovanjem v umetnosti, kulturi in v politiki pravi, da ni možno ločevati osebnosti od njenih dejanj ali umetniških izdelkov. “Če zelo populistično rečem: ne moreš biti grd človek in ustvarjati lepe umetnosti. To ne gre. To je v resnici princip sveta in verjamem, da je lahko tako tudi v politiki,” pojasni Tabaković. Če si etično zrel, lahko tako deluješ tudi v politiki, za katero meni, da v resnici ni direktna, ampak taktizira: “Kadar ima človek dober argument in se znajde v skupini ljudi, ki zna dobremu argumentu prisluhniti, rešitve padejo na plodna tla.” V stranko je vstopil s svojim znanjem, pogledom na svet in izkušnjami, zato verjame, da bo tudi slišan, saj se je treba odkrito pogovarjati: “V politiko ne moreš vstopiti s figami v žepu, to je potem zahrbtni karierizem, ki mene niti malo ne zanima. Verjamen v etos, in da se takšen pristop obrestuje.”