Intervju: Robert Lavtar

1. Kako bi opisali vaš vsakdanjik? Vas skozi dneve vodi kakšen življenjski moto? Kaj najraje počnete ko si vzamete čas samo zase?

Običajno vsak dan zjutraj odpeljem hčerko Areleno z Goričkega v Maribor, kjer obiskuje 1. razred Waldorfske šole. Sledi obisk fitnesa, za vzdrževanje telesne kondicije, nato pa v pisarni razno delo vezano na Anropozofski zavod Kukeč in Gnostični center Altorion. Priprava raznih seminarjev, delavnic, razgovori itd. Po končani šoli se vrneva na Kukeč. Popoldan oziroma zvečer, običajno v okviru lovsko čuvajske službe napravim obhod po lovišču Ivanovci, včasih sam, zadnji čas po pogosto v družbi hčerke, ki je navdušena nad opazovanjem živali in narave.

2. Victor J. Strecher je v svoji knjigi zapisal, da mora imeti smisel vse kar počnemo v življenju. Se strinjate s to trditvijo? Kaj za vas predstavlja smisel življenja?

Pravi smisel je vedno vezan na samorealizacijo, spoznanje sebe. Ko človek spozna sebe vsako njegovo dejanja prežema smisel, lahko tudi rečemo, da prične delati iz sebe.Poudaril bi, da je človek, tako kot njegov smisel, edinstven in neponovljiv, in vsled tega njegova dejanja z vidika okolice niso in ne morejo biti nikoli popolnoma razumljena, posebno ne s strani tistih, ki sebe niso spoznali in živijo neki prevzeti, tuji smisel.

3. Kdaj in zakaj ste se odločili sodelovati v lokalni politiki? Koliko časa ste že član stranke SMC in kakšni so bili razlogi, da ste se priključili stranki? Kaj vam predstavlja stranka SMC in njene vrednote?

V SMC sem se včlanil leta 2014. Razlog je zelo enostaven. Vse kar je pošteno in dobro, mora preplaviti politiko.

Politika je v svoji esenci popolnoma nevtralna sila, ki usmerja prihodnost družbe in posameznika. Lahko rečem, da ko človek zapusti vrata svojega doma, vstopi v polje politike.

Politika odloča kaj lahko posameznik dela, kje se lahko giblje, s kom se lahko druži. To je bilo egzemplarično prikazano v še vedno aktualni korona situaciji.

Posamezniki v politiki določajo njeno konotacijo. Egoistični in koruptivni posamezniki politiko kvarijo, dobri in pošteni jo plemenitijo. Dolžnost dobrih in poštenih je, da vstopijo v politiko in po svojih možnostih sodelujejo pri skupnem ustvarjanju prihodnosti. V nasprotnem primeru bodo drugi odločali o tebi in prihodnosti novih generacij.

V SMC sem vstopil zelo previdno, saj sem kot bivši telesni stražar tujih politikov, ki so bili na obisku v Sloveniji in uslužbenec misije RS pri NATO v Bruslju, precej dobro poznal posameznike, ki so tvorili tako levo in desno politično sfero v Sloveniji, in kateri so v veliki večini prispevali, da ima politika umazano in koruptivno konotacijo.

Korak za korakom, pa sem postajal vedno bolj navdušen, uvidel, da se nekaj novega rojeva. Sredina, ki dejansko zmore preseči polarizacijo in zagovarja svobodo, enakost in bratstvo. Ne le na papirju ampak dejansko. Kljub strahotnim udarcem ,ki so nam jih zadali mediji prežeti z levimi in desnimi kadri, se je v SMC formiralo jedro poštenih in dobrih ljudi, ki vztrajamo danes še bolj odločno kot kadarkoli prej.

4. Ali ste v občini Gornji Petrovci odraščali od malih nog? Kako bi opisali vašo občine, ter njene občanke in občane?

Z ženo Petro sva se preselila na goričko leta 2009 in si ustvarila dom. Sprejeta sva bila tako kot prekmurci sprejmejo vsakega, z odprtim srcem, nasmehom in prijazno besedo. Ko temu dodaš še neokrnjeno naravo in mir, dobiš raj na zemlji.

5. Bi na koncu želeli izpostaviti še kakšno temo?

Pripravljam kratek seminar, ki iz antropozofskega vidika osvetli delovanje sodobne medijske tehnologije, ekranov in gibljivih slik , na zavest in mišljenje človeka. K temu me je vzpodbudilo tudi, v javnosti res neverjetno izkrivljena podoba SMC, ki je bila plasirana s strani medijev, praktično od leta 2014. Rad bi to predstavil lokalnim odborom in članom.