Intervju – Janez Demšar, vodja lokalne mreže SMC

Janez Demšar, vodja lokalne mreže SMC

1. Kako bi opisali vaš dan in kako usklajujete čas za družinsko, poklicno in politično življenje? Vas skozi dneve vodi kakšen življenjski moto? Kaj najraje počnete ko si vzamete čas samo zase?

Glede to, da sem samostojni podjetnik in delujem na več področjih, je moj delovni dan velikokrat zelo nepredvidljiv. Poskušam kolikor se le da planirati svoj poklicni, politični in privatni čas, kar pa mi vedno ne uspe tako, kot bi si želel. Ker se zadeve prepletajo, ni enostavno, še posebej zato, ker sem sam svoj šef. Priznam, da imam pri določanju prioritet še vedno kdaj težave, se pa trudim, da bi bil vsak dan boljši.

Eden od izrekov, ki sem ga že dolgo nazaj našel na spletu pri avtorju komičnega stripa »Dilbert« (https://dilbert.com/), Scottu Adamsu, mi je še posebej ljub. V prostem prevodu pravi: »Svet se odzove samo na akcijo in ne na kaj veliko drugega.« Narediti nekaj, samo da dobiš odziv, je sicer lahka naloga, če pa želiš doseči točno določen odziv, pa ni več tako preprosta.

Ko imam čas zase, želim izvedeti čim več novega. Pri tem se moram dobesedno samodisciplinirati, ker skorajda ni stvari, ki bi me ne zanimala. Zadnje čase si poskušam več časa vzeti tudi za šport in delo na kmetiji pokojnega strica.

2. Kdaj in zakaj ste se odločili aktivno sodelovati v politiki in kakšno so bili vaši razlogi? Koliko časa ste že član stranke SMC in koliko časa predsednik LO SMC Škofja Loka? Imate poleg predsednika LO, še kakšno drugo vidnejšo funkcijo v stranki? Nam jo na kratko predstavite?

Politično sem se aktiviral leta 2014, ko se je jasno pokazalo, kako do takratne politične in ekonomske elite ne znajo ponuditi izhoda iz krize, če pa že, pa gledajo le na to, kako bi ohranile položaje. Po državnozborskih volitvah, kjer sem volil SMC, sem se pred lokalnimi volitvami včlanil v SMC, se aktivno vključil v oblikovanje LO Škofja Loka in v predvolilni kampanji sodeloval kot prostovoljec in kot kandidat. Predsednik LO sem postal leta 2017. Z rezultati svojega mandata na občinskem nivoju nisem zadovoljen. Potrebno bo vložiti še veliko napora, da se stvari pričnejo obračati na bolje.

Kot kaže, je moja redna udeležba pri aktivnostih stranke tudi na državnem nivoju postala opažena. Tako sem leta 2018 dobil možnost kandidirati za poslanca. Leta 2019 sem bil nato na volilnem kongresu izvoljen tudi v Svet stranke. V tem času smo ob podpori vodje lokalne mreže Ksenije Flegar oblikovali tudi fokusno skupino, z željo odpreti prostor za različna razmišljanja o delovanju stranke. Ta fokusna skupina in sodelovanje s Ksenijo je verjetno tudi odprlo vrata do tega, da sem od decembra naprej pričel naprej aktivno pomagati pri delu z lokalno mrežo, od marca pa postopoma prevzemati večino aktivnosti na tem področju. Zagotovo to delo ni enostavno, se pa trudim, da bi lokalno mrežo čim bolje spoznal, jo pomagal osvežiti in na novo aktivirati. Povsem se strinjam s predsednikom Zdravkom Počivalškom, da je stabilnost stranke zelo, če ne celo najbolj odvisna od njene mreže na terenu.

3. Kaj vam predstavlja stranka SMC in delo v duhu njenih vrednot?

Ko smo se v SMC letos februarja in marca odločali o vstopu v novo koalicijo, sem na Twitterju čivknil naslednje: »V @StrankaSMC sem vstopil zato, ker verjamem, da je to stranka, ki bo uspela našo družbo spremeniti v družbo, ki se ne boji sprememb, ki stopa pogumno naprej in bo znala braniti človekove pravice, svobodo posameznika in pravno državo. Dokler bom to verjel bom njen član.« Tisto, kar bi temu danes dodal, je želja, da bi bila SMC tista stranka, ki bo naši družbi pomagala poiskati skupno vizijo za prihodnost in določiti jasne cilje z njeno uresničitev.

4. Ali ste v občini Škofja Loka odraščali od malih nog? Kako bi opisali vašo občino ter njene občanke in občane? Kje vi osebno vidite razvojni potencial Škofje Loke?

Odraščal sem na področju nekdanje občine Škofja Loka. Konkretno izhajam iz vasi Rudno pod Dražgošami v sedanji občini Železniki, sem pa v Škofi Loki obiskoval srednjo šolo in se v času študija in dela v Ljubljani vračal skoznjo domov. Od nakupa stanovanja leta 2003 pa sva z ženo občana Občine Škofja Loka. Mesto Škofja Loka in čudovito ohranjeno srednjeveško mestno jedro z gradom. Ima delavne in na vseh področjih (šport, kultura, znanost , prostovoljstvo…) aktivne občanke in občane. V občini so razvite različne gospodarske panoge, ki so priznane lokalno in mednarodno. Dejansko je skorajda nemogoče opisati vse, kar občina Škofja Loka lahko ponudi tako občankam in občanom, kot tudi obiskovalcem.

Zaradi vse te raznolikosti, podjetnosti in aktivne vključenosti velike večine občank in občanov ter ob dobri ter povezanosti med šolstvom, gospodarstvom, mestom in podeželjem ima Škofja Loka res velik potencial za razvoj na vseh področjih. Ni pa to samo po sebi umevno, ker je veliko odvisno tudi od tega, kako so stvari urejene ali pa ne, na državnem nivoju.

5. Je kakšna tema, ki bi jo želeli poudariti na koncu?

Da, je. Želim si, da bi stranka, ki ji pripadam, uspela združiti politične moči na liberalni sredini, in okoli nje (od podjetniškega do socialnega), tako, da bi bila ta sredina tista, ki bi odločilno vplivala o poti nas vseh naprej. Razumem, da so na političnem polju prisotne tako ene kot druge skrajnosti, ki pa na žalost ne gradijo in povezujejo, ampak razdvajajo in rušijo. Za prihodnost pa rabimo povezovanje, iskanje konsenzov in predvsem pripravljenost za delo.

Oznake: