Igor Zorčič: “Občina Brežice je naš dom. Skupaj izkoristimo vse priložnosti in potenciale, ki jih ponuja za vse generacije.”

Vodja poslanske skupine Igor Zorčič, je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo na novembrskih lokalnih volitvah kandidiral za župana občine Brežice. Ob napovedi kandidature ga je prišel podpreti tudi član SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Napoved kandidature v celoti objavljamo v nadaljevanju:

Drage prijateljice in prijatelji!

Brežice potrebujejo preboj, saj že vse od osamosvojitve capljajo na mestu. Potem, ko so propadle velike tovarne kot so IMV, Vino Brežice, Pohištvo Brežice, Jutranjka, Beti Dobova, Livarna Dobova, si Brežice nikoli niso zares opomogle od izgube številnih delovnih mest.

 Zapuščene tovarne spominjajo na to, da je to zgodovinsko mesto, na katerega smo zelo ponosni, nekoč dajalo kruh svojim domačinom, danes pa gospodarsko propada v stihiji – na tem področju se ni zgodilo skorajda ničesar. V obdobju Evropske perspektive 2007-2014 se je s pomočjo sredstev gradila cestna, športna in druga infrastruktura – kar je prav. Ampak infrastruktura se je gradila tudi v drugih slovenskih občinah. Naša občinska oblast z županom na čelu se je preprosto zadovoljila zgolj s tistim, kar je ponudila Evropa kot evropska sredstva, v pomanjkanju razvojne vizije pa spregledala, da prebivalstvo v Brežicah številčno upada, da je v občini prisoten trend hitrega staranja populacije, ki presega slovensko povprečje, prisoten pa je tudi zaskrbljujoč trend izseljevanja mladih, ki v občini ne najdejo zaposlitve.

Kljub gospodarski krizi, ki je prizadela celotno državo, so številne občine, ki nam morajo biti zgled, doživele gospodarski razmah. V bližnjih občinah Krško, Sevnica, Šentjernej lahko vidimo obrtne cone z obrati, ki zaposlujejo veliko število ljudi, prav tako Novo mesto,Trebnje, v katerih se gradijo nove in nove tovarne. Ta ogromen zaostanek za omenjenimi kraji in mesti je privedel do tega, da so Brežice postale bivalna občina in ne delovna, saj se (podatek iz leta 2015) kar 4000 ljudi iz občine dnevno odpravi na daljšo pot v službo: Krško 1300, Ljubljana 850, Novo mesto, 600, Sevnica 150, Kostanjevica 100, Šentjernej 70.

Moj program in program liste SMC, ki me podpira je alternativni program takšnemu stanju. Takšno stanje je slabo, za mlade, za delovno aktivne in za upokojene pa neperspektivno. Mi smo alternativa županovemu jamranju, da je za stanje v občini odgovorna država – odgovoren je on, ker ni izkoristil potenciala občine ne v času gospodarske rasti, seveda pa tudi ne v času krize.

Nedavno je posavskem obzorniku izjavil, da “ne rabimo 500 delovnih mest, ki jih bodo zasedli tujci”.
Ta izjava je tudi del odgovora na vprašanje zakaj propadle tovarne v občini Brežice samevajo in zakaj so se občanke in občani prisiljeni voziti na delo v druge občine.

Imam poslansko izkušnjo, sem poslanec, v prejšnjem mandatu sem bil v Državnem zboru predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in sem v tem svojstvu spoznal delo inštitucij s tega področja, spoznal tudi vrsto ljudi, ki so že in bodo še lahko pomagali tudi naši občini.
Bil sem tudi občinski svetnik in predsednik statutarno-pravne komisije.

Svoje izkušnje in poznanstva bom izkoristil v prid naše občine in sem zanjo še naprej pripravljen trdo delati tudi v vlogi župana!

Občina Brežice je naš dom. Skupaj izkoristimo vse priložnosti in potenciale, ki jih ponuja za vse generacije.