Hrvaški premier Orešković podprl Cerarjevo pobudo za pomoč Grčiji in Makedoniji pri zaustavitvi migrantskega toka na balkanski poti

Danes sta se v Ljubljani sestala predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in predsednik Vlade Republike Hrvaške Tihomir Orešković. Gre za prvo srečanje med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške po tem, ko je bil minuli petek za novega hrvaškega premierja imenovan Tihomir Orešković, ter za prvi obisk hrvaškega premierja v tujini.

Premierja sta med neformalno in odprto izmenjavo stališč izpostavila pomen dobrega sodelovanja med sosednjima državama. Tako sta govorila o priložnostih za nadaljnjo izboljšanje dvostranskih odnosov na številnih področjih. Prav tako sta se dotaknila možnosti krepitve že tako dobro razvitega gospodarskega sodelovanja med državama.

Srečanje je bilo namenjeno tudi aktualni migrantski krizi kot najbolj perečemu vprašanju Evrope. Predsednika vlad sta se strinjala, da je pri tem potrebno boljše sodelovanje med državami. Izrazila sta skrb, da bi lahko v odsotnosti učinkovitega evropskega odziva na krizo in glede na zadnje spremembe migracijskih politik v nekaterih državah destinacije prišlo do povečanih dvostranskih napetosti in posledično destabilizacije Zahodnega Balkana. V tej luči je hrvaški premier Orešković podprl pobudo predsednika slovenske vlade dr. Cerarja, ki jo je ta prejšnji teden v pismu posredoval svojim kolegom z namero, da se čim hitreje zaustavi tok iregularnih migracij na t. i. zahodnobalkanski poti s pomočjo Grčiji pri soočanju z migrantskim tokom kot tudi makedonskim oblastem z okrepitvijo nadzora njihove južne meje. Predsednika vlad sta se dogovorila za tesno sodelovanje pri uresničevanju omenjene pobude tako v operativnem smislu kot v luči prihajajočega februarskega zasedanja Evropskega sveta.

ENGLISH

The Prime Minister of the Republic of Croatia Mr Tihomir Orešković supported the initiative of The Prime Minister of the Republic of Slovenia Mr Miro Cerar contained in the letter to his colleagues last week to swiftly stem the migration flow on the Western Balkans Route by helping Greece to tackle the migratory flow as well as Macedonian authorities to enhance control over its southern border.

FULL ARTICLE IN ENGLISH