Gregor Perič, Vodja poslanske skupine SMC

Za Stranko modernega centra je zahtevno in dolgo leto, znotraj katerega smo se predvsem trudili zagotavljati stabilnost vlade v nesigurnih razmerah. Marsikdaj smo bili glavna tarča številnih kritik, kar smo v določeni meri tudi pričakovali.

Iz prve roke lahko povem, da so bile naše seje poslanske skupine, izvršnega odbora ali pa sveta stranke bistveno drugačne od tistega, kar smo lahko danes slišali, kar me je presenetilo in predvsem razžalostilo.

Kljub vsemu pa spoštujemo odločitve, ki so jih naši bivši kolegi sprejeli in jim želimo veliko sreče na njihovi nadaljnji politični poti.

Menim, da za seboj ne smemo rušiti mostov, temveč je naloga politike, da jih gradi. Ta pot je najtežja in zahteva največ energije ter naporov, verjamem pa, da se dolgoročno vsekakor obrestuje.

Morda se zdi odhod treh poslanskih kolegov neke vrste izguba, vendar je za preostale člane poslanske skupine pomembno predvsem, da kot ekipa veslamo v enako smer. Ne pozabimo, da je pred nami še ena zelo težka preizkušnja soočanja s pričakovanim tretjimi valom korona krize.

Današnji dan je bil eden pomembnih korakov h konsolidaciji stranke SMC. S kolegico Mojco Žnidarič, mojo namestnico, prevzemava odgovornost vodenja poslanske skupine in naredila bova vse v smeri, da zgodbo peljemo naprej na preudaren način.

Kot smo v SMC že večkrat povedali, si želimo predvsem povezovalnosti ter umirjenega pristopa v politiki. Naša odgovornost je na tej točki zelo velika, tudi število poslancev v sedanji vladi se je spremenilo, kar bo za sabo potegnilo določene spremembe.

SMC ostaja liberalni center, kar pomeni, da se lahko povezujemo tako na levo kot na desno. V trenutni politični situaciji in na podlagi preteklih izkušenj ne vidimo možnosti, da bi lahko zagotovili delujočo levosredinsko vlado. Če primerjam prejšnjo vlado z aktualno, lahko vidim, da je zakonodajna aktivnost neprimerno večja in težko primerljiva s katero koli preteklo vlado.

Slovenija v tem trenutku potrebuje vlado, ki bo odzivna, ki bo hitro reagirala na dnevno spreminjajoče se razmere.

Pred nami so številni izzivi in toliko bolj pomembno je, da delujemo enotno in umirimo politične strasti, ker v tem trenutku to najbolj potrebujejo tudi naše državljanke in državljani.

Gregor Perič, vodja poslanske skupine SMC, 26.03.2021