Gregor Perič: Odločen odziv MZZ na poziv madžarskega veleposlaništva v zvezi z naslovnico Mladine je pravilen

Poslanec Državnega zbora Gregor Perič pozdravlja odločen odgovor slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve na uradni protest madžarskega veleposlaništva v Sloveniji v zvezi z naslovnico tednika Mladina. Veleposlaništvo Madžarske je v verbalni noti zapisalo, da prosi ministrstvo za »pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov«. Zaradi nesprejemljivega ravnanja madžarskih oblasti bo poslanec Perič zahteval sklic skupne seje odborov Državnega zbora za kulturo in za zunanjo politiko.

»Poziv madžarskega veleposlaništva je popolnoma nesprejemljiv in kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za enega v nizu ravnanj Orbanove vlade, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU, niso samoumevne,« je poudaril poslanec Gregor Perič, ki je sicer tudi član Odbora za zadeve EU.

Dodal je še, da je zadnje ravnanje madžarskih oblasti, ki je neobičajno nediplomatsko in neposredno do Slovenije in njene vlade, tudi opomin vsem državljankam in državljanom, da gredo na evropske volitve in podprejo sile, ki zagovarjajo vrednote, na katerih je bila EU zgrajena: to niso nestrpnost in populizem, temveč svoboda, človekove pravice, enakopravnost in druge liberalne vrednote.

»Odločen odziv našega Ministrstva za zunanje zadeve, ki je zapisalo, da MZZ dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev niti je ne ocenjuje, je pravilen in ga pozdravljam,« je še dejal Gregor Perič in napovedal, da bo zahteval sklic skupne seje odborov Državnega zbora za kulturo in za zunanjo politiko.