Gregor Perič: Moja vizija? Več Evrope!

Kampanja se izteka. Bila je precej medla, obarvana predvsem z brexitom in migracijami, prozornim poskusi zajahati val strahu in pridobiti kak poceni %. V kampanjah se pomembni pojavi skušajo v medijih predstaviti črno-belo. Ni važna rešitev, šteje ali si “za” ali si “proti”.

Danes v medijih politiki za kompleksne družbene probleme ponujamo “rešitve v enem stavku.” Absurdno, če mene vprašate. Pa me žal ne!

Zato tudi tekom cele kampanje z dvema izjemama nisem imel možnosti posredovati svojega pogleda na prihodnost EU. Sem se pa veliko ukvarjal s sendviči, maketami, raznimi javnomnenjskimi, Tešem, faktografskimi podatki v slogu kviza Milijonar …

Ne, vizija ne “pali” prav pretirano. Veliko pomembneje je, da se vam s TV zaslona smehljam, se s kom skregam (kot da ne bo 5 let priložnosti tega počet manj javno, a z uporabo sočnejše retorike) in smehljam dalje … 🙂

Moja vizija? Več Evrope! Slovenija je brez EU politično, ekonomsko in ozemeljsko »mrtva«. Prav zato nujno potrebujemo močno in stabilno EU – za tem stoji SMC in za tem stojim jaz. Ni nas sram to povedati na glas in upam, da je še kdo tak, a zaradi taktiziranja (tudi glas evrodvomljivca je dragocen) tega ne obeša na veliki zvon.

EU moramo prenoviti, jo narediti močnejšo, bolj povezano, odzivnejšo in solidarnejšo. Več vlagati v raziskave in razvoj, zagotoviti moramo višji standard varovanja socialnih pravic in več varnosti; za to pa so potrebne jasne meje!

Brez ambicioznosti, brez stabilnega Zahodnega Balkana, brez čim tesnejšega sodelovanja z Združenim Kraljestvom in “več Evrope”, nas bodo prehiteli po levi in po desni. ZDA vse prej kot počivajo, Kitajci, Rusi, Indijci ravno tako ne. Upravičeno. Zato hočem močno EU z njeno vodilno globalno vlogo. Ker še vedno menim, da v svetovnem merilu prav mi premoremo največ razuma, zgodovinske odgovornosti, zavezanosti k miru, svobodi in humanizmu. Ne dovolj, največ!

Predčasno ali v nedeljo pojdi na volitve in investiraj svojo delnico. Predvsem pa ne dovoli, da o tem, kako boš živel jutri, odločajo drugi namesto tebe.

Gregor Perič