Gradbena dela na tretji razvojni osi se morajo začeti še letos

Predsednik Stranke modernega centra dr. Miro Cerar je danes kot odgovor na odprto pismo, na sedežu stranke sprejel predstavnika Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika. Stranko SMC sta na sestanku zastopala še nekdanji infrastrukturni minister dr. Peter Gašperšič in podpredsednik lokalnega odbora SMC Spodnje Savinjske doline Nejc Šporin.

Prisotni so uvodoma govorili o leta 2017 podpisanem protokolu, ki zajema tudi časovnico izgradnje 3. razvojne osi na Koroško in predvideva, da se bo gradnja odseka štiripasovne hitre ceste A1 – Velenje – Slovenj Gradec pričela v letu 2019. Pri pripravi omenjene časovnice je imel ključno vlogo DARS.

SMC je zgrožena nad podaljševanjem rokov za začetek gradnje tako pomembnega projekta, kot je 3. razvojna os in si še naprej močno prizadeva, da se gradnja prične še letos. Na podlagi današnjega sestanka smo sprejeli tudi naslednje sklepe:

 

  1. DARS lahko nemudoma začne z deli na odseku 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. Za to ni nobenih ovir, kot tudi ni potrebe, da z začetkom del na tem odseku odlaša in se pri tem sklicuje na vloženo ustavno presojo dela prostorskega načrta, ki poteka skozi občino Braslovče.

 

  1. Pozivamo novega župana Občine Braslovče, Tomaža Žoharja, da premisli škodljivo potezo svojega predhodnika in novemu občinskemu svetu predlaga umik ustavne presoje prostorskega načrta za del trase 3. razvojne osi, ki poteka na območju te občine.

 

  1. Uprava DARS-a mora podati pojasnilo, zakaj ni ugovarjala predlagani časovnici v protokolu julija 2017 oz. javno opozorila, da ta po njihovem mnenju ni bila realna. Če je uprava DARS ob podpisu protokola menila, da vsebina ni realna, bi pričakovali, da bi že takrat temu nasprotovala in zaradi nestrinjana ponudila svoj odstop

Tretja razvojna os mora biti prednostna naloga tudi za to vlado. V zadnjih 4 letih smo po 20 in več letih čakanja na cestno povezavo od Koroške do Bele krajine, načrte pripeljali do točke, ko se lahko gradnja končno začne. Načrti, ki so jih pripravili za to poklicani strokovnjaki, so izvedljivi, vanje jih ni nihče silil ali jim predpisoval to, kaj naj delajo in ni razloga, da bi te načrte in roke, za katere smo se zavezali, zdaj kdorkoli spreminjal.