Prisluškovanje: Pristojne institucije zbirajo informacije o domnevnih prisluškovanjih ZDA Sloveniji

Premier dr. Miro Cerar je pojasnil, da pristojne institucije že zbirajo informacije o navedbah, ki so se pojavile v medijih, da so ZDA med letoma 2005 in 2008 prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev. Institucije bodo poročilo in oceno po njegovih navedbah pripravile v kratkem, zatem pa se bo odločil, kako ravnati naprej.

Na vprašanje, kaj to pomeni za odnose med državama, je predsednik vlade v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ odgovoril, da zaradi občutljivosti zadeve več ne bi želel komentirati. “Najprej je treba ugotoviti dejstva in ko bomo imeli ugotovitve, bomo sprejeli stališča,” je pojasnil.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je napovedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil ustrezne pogovore, da ugotovijo, kaj se je pravzaprav dogajalo. Najprej bo, je dejal, govoril z veleposlanikom ZDA v Ljubljani.

Erjavec je sicer danes v izjavi za novinarje dejal, da to ni dobra novica in za to niso vedeli ter tudi s strani slovenskih varnostnih služb ni zasledil takšne informacije. Je pa po njegovih besedah znano, da se prisluškuje vsepovsod in morajo biti zato toliko bolj odgovorni, ko imajo telefonske ali pogovore po elektronski poti. “Vidimo, da prej kot slej to lahko pride ven,” je opozoril.

Na vprašanje, kako bi se morala Slovenija odzvati, je odgovoril z besedami, da se to ves čas v svetu dogaja. Ne verjame, da bi denimo parlamentarna preiskava razrešila to težavo. “Pomembneje je, da res pazimo, ali ravnamo tako, da do takšnih zadev ne more priti. Očitno v Sloveniji ta zavest ni dovolj visoka,” je ocenil in dodal, da nad informacijami o prisluhih zato niti ni presenečen.

Član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) je sicer danes predsednika komisije Branka Grimsa pozval k takojšnjemu sklicu nujne seje komisije glede četrtkovega razkritja televizije POP TV v oddaji Epilog, da so ZDA med letoma 2005 in 2008 prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev.