Generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač v intervjuju za Delo: Verjamemo, da bomo prepričali z rezultati ob koncu mandata

Generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač je v intervjuju za Delo govoril o položaju stranke po slabih dveh letih delovanja, o strukturi, delovanju, njenih načrtih, koaliciji in podpori finančnemu ministru. Dr. Kopač je prepričan, da “nas ne čaka usoda Pozitivne Slovenije ali Državljanske liste in da bodo volivci znali ceniti rezultate ob koncu mandata”. Dejal je tudi, da se o vzrokih za padec stranke na lestvici priljubljenosti pogovarjamo, “a treba je vedeti, da so edino, kar šteje, volitve, javnomnenjske ankete pa so kazalnik, ki se lahko delno kaže tudi na volitvah.

Na očitke, da je SMC kot kava brez kofeina oziroma stranka, ki ni stranka je odgovoril, da to ne drži: “Imamo jasno oblikovano strukturo stranke, ki je začela nastajati šele po volitvah pred dvema letoma, in ni mogoče reči, da smo nastajali po naravni poti kot v etabliranih strankah. Šele zdaj je napočil čas za naravno in premišljeno širitev strankine mreže. Kljub pričakovanjem nekaterih, da bo SMC naenkrat zavzela celoten prostor države, je to nerealno in ne vidim večje težave.”

Glede komentarjev, da SMC čaka usoda Pozitivne Slovenije ali Državljanske Liste je dr. Kopač dejal: “Ne, nikakor ne. Ker se zavedamo, da ta nevarnost obstaja, si prizadevamo za to, da se to ne bi zgodilo. Eden od vzrokov, zakaj so nove stranke po enem mandatu izginile, je treba prepisati dejstvu, da se z njimi v organizacijskem smislu ni nihče ukvarjal. Mi stranko gradimo, kar je sicer naporno, a smo vztrajni. Tekmujemo pa z etabliranimi strankami, ki so tudi v težavah. Sicer pa se v Evropi zelo poslabšuje položaj političnih strank in smo daleč od romantičnih časov. Osnovne vrednote stranke so jasne, imamo pa tudi nekaj sivih con, ki jih zdaj pospešeno poskušamo obarvati.”

O povezavi padca priljubljenosti SMC zatem, ko je premier zavrnil odstop finančnega ministra Dušana Mramorja, je dr. Kopač dejal, da je SMC “drago plačala podporo Mira Cerarja finančnemu ministru Dušanu Mramorju”, a da je še vedno naš najboljši finančni minister, ima tudi dobre rezultate, zlasti pri konsolidaciji javnih financ: “Morda se zdi, da je osnovni cilj prvega obdobja vlade SMC zgolj ureditev javnih financ, a glavni cilji so ustvariti razmere za normalno družbo. Zato je Mramor v tem smislu edina prava izbira. V SMC se ne gremo politike, da bi zganjali populizem, ampak da bi družba napredovala.”

erikk

Celotni intervju je dostopen naročnikom Dela na TEJ POVEZAVI.

Foto: Delo, Leon Vidic