Gašperšič na Koroškem: Konec je razprav ali 3. RO bo ali ne. Cesta bo.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je danes na obisku na Koroškem in v Šaleški dolini. Prvi postanek je imel minister na trasi predora Graška Gora, kjer ja na vprašanje glede 3. razvoje osi odgovoril: “Cesta se premika v operativno fazo, konec je razprav ali 3. razvojna os bo ali morda ne bo. Cesta bo.” Svoj obisk je nadaljeval v podjetju Gorenje, kjer je bilo govora tudi o pomeni 3. RO za gospodarstvo in delovna mesta. Minister je izpostavil, da “Vlada in SMC delata za gospodarstvo in za ljudi.” Dr. Gašperšiča na terenu spremljajo tudi poslanci SMC Ivan Škodnik, Saša Tabaković in Danilo Anton Ranc, predsednik SMC Dravograd Zvone Burja in predsednica SMC Šaleške doline Breda Kolar ter mnoge druge članice in člani SMC.

Obisk je začel z ogledom trase za predor Graška Gora. Na vprašanje glede 3. razvojne osi je minister odgovoril: “Cesta se premika v operativno fazo, konec je razprav ali 3. razvojna os bo ali morda ne bo. Cesta bo.” Poudaril je, da se bodo že v letu 2017 in 2018 začele aktivnosti na področju odkupa zemljišč, določenih pripravljalnih del, geoloških raziskav in priprav terena.

Naslednji postanek je bil v Gorenju, kjer ga je sprejel predsednik uprave Franjo Bobinac in mu na kratko predstavil podjetje. “Velika hvala za obisk, delate dobre in velike stvari,” je uvodoma poudaril Bobinac. Izpostavil je, da je sprejem državnega prostorskega načrta izjemnega pomena in velika stvar, ki jo prejšnje vlade niso izvedle. “Za gospodarstvo in Gorenje to veliko pomeni in hvaležni smo za vse, kar ta vlada dela za ljudi,” je še dodal. Gorenje v Sloveniji zaposluje preko 6.000 ljudi in preko podjetij s katerimi sodelujejo še veliko več kot to, zato je 3. razvojna os tudi tako pomembna.

Minister Gašperšič se je zahvalil za podporo in pomoč ter poudaril, da “Vlada in SMC delata za gospodarstvo in za ljudi.” Dodal je, da so številke podjetja impresivne in da si ministrstvo prizadeva, da bi Gorenju omogočili še nadaljnji razvoj. Glede 3. razvojne osi je minister izpostavil, da se mora začeti tako kot je bilo zamišljeno: “Po optimističnih načrtih bi leta 2023 imeli avtocesto do Slovenj Gradca, v letu 2018 moramo pa urediti papirje in gradbeno dovoljenje.”

Ministra spremlja tudi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki se je sestal z nevladnimi organizacijami na temo trajnostne prometne politike.

Minister Gašperšič je po ogledu Gorenja v izjavi še enkrat izpostavil: “Vprašanja ceste ni več, začenjajo se faze projektne dokumentacije in odkupi zemljišč. Želja je, da bi cesto imeli do 2023.” Poudaril je, da je denar za pripravljalna dela že zagotovljen, kot tudi denar za odkup zemljišč. “Trasa je zahtevna in bo izziv za gradbeno stroko, da bodo ujeli predvidene roke. Vesel sem, da je državni prostorski načrt sprejet in se aktivnosti lahko nadaljujejo. Od te trase bo prosperirala celotna regija, zato je nujno da se cesta čim prej naredi,” je še dodal.

Dan je minister zaključil s prijetnim druženjem s članicami in člani SMC iz Šaleške doline, Koroške in Spodnje Savinjske.