Evropska komisarka Violeta Bulc: Begunska kriza terja humanitarnost in tu ni političnih prepričanj

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes v Bruslju posvarila pred psihozo strahu v odnosu do beguncev in pozvala k humanitarnemu duhu. “To je tema, kjer mora priti do narodne enotnosti. To je tema, ki zahteva humanitarnost in pri humanitarnosti ni političnih prepričanj,” je poudarila. Slovenija je po njenih besedah svojo humanitarnost dokazala ne tako dolgo nazaj v času vojne na območju nekdanje Jugoslavije, ko je poskrbela za pomoči potrebne. Ko se je znova vzpostavil mir, se je večina teh ljudi vrnila domov oziroma se uspešno integrirala.

V EU bodo po zagotovilih Bulčeve z nizom ukrepov, na primer z učinkovitimi žariščnimi točkami, poskrbeli, da bodo resnično prišli po pomoč ljudje, ki jo potrebujejo, in da se ne bo ponavljal scenarij iz prvega vala, ko so se ekonomski migranti mešali z begunci.

Slovenija se v begunski krizi obnaša izjemno odgovorno

Pomembno je tudi, da ne zapademo pod demagogijo sejalcev strahu, da pokažemo humanitarnost in solidarnost ter zagotovimo pomoči potrebnim varno mesto v Evropi, je izpostavila Bulčeva.

Komisarka verjame, da bodo Slovenci znali prepoznati tiste, ki hujskajo zaradi lastnih političnih interesov in poskušajo vzpostaviti na tej temi stanje nestabilnosti v državi ter to preseči, saj je to tema, ki terja narodno enotnost.

Slovenija se sicer po navedbah Bulčeve s stališča komisije v begunski krizi obnaša izjemno odgovorno, deluje proaktivno in v evropskem duhu ter poskuša ves čas storiti vse, da ne bi bilo zaostrovanja med članicami. “S stališča EU Slovenija dela zelo dobro,” je poudarila.

Begunska kriza je največji preizkus za EU v minulih 60 letih, gospodarske krize se s tem ne da primerjati, je še opozorila komisarka.