Erika Dekleva o Zakonu o lekarniški dejavnosti: Velik del politike se je spet ustrašil in podlegel nekim pritiskom

V Poslanski skupini SMC ugotavljamo, da so nekateri zelo glasni, ko gre za reformne ukrepe, ko pa je treba sodelovati pri iskanju rešitev, se prehitro ustrašijo sprememb. Odbor DZ za zdravstvo je danes namreč izglasoval sklep, da se o Zakonu o lekarniški dejavnosti opravi javna predstavitev mnenj, ki bo znova prestavil sprejem zakona v prihodnost. Tak sklep je predlagal predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar, ki v več kot letu priprave zakona ni podal vsebinskih pripomb in priporočil na vsebino zakona.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je o Zakonu o lekarniški dejavnosti pojasnil: “Področje ni urejeno od leta 1992, zato razumem, da se nekateri bojijo sprememb in izboljšav. Ampak vsi se predobro zavedamo, da so spremembe potrebne in v mnogih primerih tudi edino gonilo napredovanja nekega področja. Predlog zakona izboljšuje urejenost področja lekarniške dejavnosti, odpravlja sive cone in predvsem prinaša več pozitivnih učinkov za slovenske bolnike. Argumenti, da je zakon neustaven, ni usklajen s stroko in koalicijskimi partnerji, so za lase privlečeni. Dopolnila k zakonu, ki odgovarjajo na večino oziroma vse očitke so pripravljena, vendar zaradi predlaganih sklepov niti niso bila obravnavana. Poudarjam, da je današnja odločitev legitimna, vsekakor pa ne najbolj optimalna in učinkovita predvsem za tiste, katerim je namenjena, in to so slovenski bolniki.”

Erika Dekleva dodaja:”Ta vlada je tudi na tem področju prva zagrizla v kislo jabolko, zakon je nespremenjen od leta 1992. Stalno poslušam o neizvajanju reform, o počasnem delu in podobne očitke. Danes imamo na mizi zakon, ki prinaša dodatne in boljše koristi bolnikom, vendar se je velik del politike spet ustrašil oz. podlegel nekim pritiskom. Lahko ugotovim samo, da maske padajo, novi obrazi pa ostajamo zvesti in odgovorni predvsem in samo ljudem. V tem primeru izključno bolnikom.”