eRecept: Brez papirnih receptov že od 3. novembra

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS Nina Pirnat je danes v Radovljici predstavila, kako konkretno bo potekala uporaba eRecepta. Zdravstveni dom in lekarna v Radovljici sodelujeta v prvi fazi uvedbe projekta, v kateri so zaposleni s svojim znanjem in izkušnjami bistveno pripomogli, da je eRecept že pripravljen za uporabo po vsej Sloveniji.  Od 1. oktobra do 2. novembra bodo poleg elektronskih izdajali tudi še papirne recepte. Od 3. novembra pa se bo po vsej Sloveniji uveljavilo samo elektronsko predpisovanje. Predstavitve se je udeležil tudi naš poslanec Branko Zorman.

Pacient bo za prevzem zdravila potreboval le še kartico zdravstvenega zavarovanja ali (za bele recepte) dokument, zdravilo pa bo lahko prevzel v katerikoli lekarni v Sloveniji. Cilj storitve je povečanje varnosti pacientov, zmanjševanje možnosti administrativnih napak (npr. zaradi slabe berljivosti) in napak v primerih več zdravil.

Nacionalni projekt eZdravje prinaša v slovensko zdravstvo rabo elektronskih komunikacijskih sredstev ter s tem več varnosti in kakovosti za paciente, predvsem pa učinkovitosti izvajanja zdravstvenih storitev. eZdravje združuje različne elektronske rešitve, ki se po uspešnih poskusnih fazah že širijo v uporabo po celi Sloveniji. V okviru eZdravja že deluje 17 sodobnih rešitev. Med njimi je tudi eRecept, ki omogoča elektronsko predpisovanje in izdajanje zdravil tako na zeleni kot na beli recept. Prednosti prinaša zdravnikom, farmacevtom in pacientom.

Pirnatova je zelo zadovoljna, da je eRecept, ki bo kot učinkovito orodje tako za zdravnike kot farmacevte posodobil zdravstveno obravnavo pacientov, pripravljen za uvajanje na nacionalni ravni. Storitev eRecept bo namreč že po 2. novembru nadomestila papirne recepte, zato ministrstvo v septembru in oktobru organizira intenzivna usposabljanja zdravnikov in farmacevtov za uporabo aplikacije.

Državni sekretarki Nini Pirnat in vodji Zdravstvenega doma Radovljica Maji Petrovič Štebljaj so se pri predstavitvi izkušenj z vpeljavo elektronskih receptov pridružili tudi vodja Zdravstvenega doma Kranj Tatjana Primožič, vodja Lekarne Radovljica Nataša Zaletel, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Miran Golub, direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik ter poslanec Branko Zorman. Navzoče pa je pozdravil tudi župan občine Radovljica Ciril Globočnik, ki je zelo zadovoljen, da je prav Radovljica “najbolj napredna”.

Miran Golub je zatrdil, da so lekarne na novost pripravljene. Kot je povedala Romana Rakovec, je prvi pilot na Gorenjskem potekal že leta 2013, vendar pa se je takrat izkazal za precejšen vsebinski in tehnološki izziv. Na podlagi tega testa so ga imeli priložnost izboljšati, tako da je zdaj izboljšan in pripravljen za uporabo na nacionalnem nivoju. Pilotnih začetkov na Bledu in Kranju se je spomnil tudi Jože Veternik, ki se veseli, da gre v prakso projekt, ki dejansko prinaša koristi tako za paciente kot zdravstveno osebje. Po besedah Primožičeve zdravniki z eReceptom pridobivajo veliko, saj jim prinaša vse informacije o določenem zdravilu na enem mestu, kar prinaša večjo varnost pri predpisovanju zdravil.

 

DSC_0130