DZ z dvotretjinsko večino podprl “tobačni” zakon Ministrstva za zdravje, ki uvaja omejitve uporabe tobaka in tobačnih izdelkov

Poslanci so z 61 glasovi za in nobenim proti sprejeli Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Zakon bo vključeval velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži tobačnih izdelkov, prepoved značilnih arom, ki olajšujejo začetek kajenja kot sta npr. vanilija in mentol in strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki (identifikacijska oznaka in varnostni element na embalaži tobačnih izdelkov.

Prav tako bo uvedel enotno embalažo cigaret in tobaka za zvijanje, popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, uvedbo dovoljenje za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, jasnejšo definicijo zaprtega prostora, prepoved uporabe in prikazovanja tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let, izenačitev obravnave elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki in prepoved kajenja v vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb.

Z uvedbo naštetih ukrepov bo razbremenjeno tako zdravstvo kot tudi gospodarstvo, to pa pomeni tudi večjo blaginjo in kakovost življenja posameznika.