Državni zbor sprejel novelo Zakona o zdravniški službi

Državni zbor je na 2. izredni seji sprejel novelo Zakona o zdravniški službi. Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je ob tem povedal: “Zakon o zdravniški službi ni idealen, rešuje pa zelo konkreten problem: pomanjkanje zdravnikov na otroški srčni kirurgiji. Če nam do česa mora biti, nam mora biti do človeških življenj. In če je temu tako, ne razumem, da smo se sposobni o zakonu, ki odpravlja kadrovske težave na otroški srčni kirurgiji, pregovarjati 5 in več ur.”

Novela omogoča,  da bodo lahko zdravniki specialisti, ki so kvalifikacijo pridobili v tujini, v Sloveniji začasno opravljali delo. S tem so poslanci omogočili hitrejše zaposlovanje tistih zdravnikov specialistov, ki jih je na trgu razmeroma malo, tudi v primerjavi z drugimi ozkimi strokovnimi področji znotraj zdravstva.  Določa tudi, da bo zdravnik specialist lahko zdravstvene storitve v Sloveniji opravljal največ 12 mesecev, če bo prejel povabilo izvajalca zdravstvene dejavnosti iz terciarne ravni zdravstvene dejavnosti in če o njegovem strokovnem znanju pričajo mnenja priznanih slovenskih strokovnjakov.  Novela zakona ne ukinja pravice pacientov, ki jih določa Zakon o pacientovih pravicah, da zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci z njim govorijo v slovenščini. Predlog določa, da vabljenim zdravnikom ni treba znati slovensko. Izvajalec zdravstvene dejavnosti pa mora zagotoviti, da ta komunikacija poteka v slovenščini. To pomeni, da se zdravnik s pacientom lahko sporazumeva tudi s tolmačem.

V zadnjih mesecih so pri reševanju problema otroške kardiokirurgije delali z roko v roki tako Ministrstvo za zdravje, vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, vodstvo novega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in stroka. Ob angažmaju predsednika vlade dr. Mira Cerarja je na pomoč priskočil mednarodno uveljavljen in cenjen kirurg prof. dr. Igor Gregorič, ki je v ZDA takšen center, ki ga še vedno vodi, ustanovil popolnoma na novo in nato sodeloval pri vzpostavljanju drugih centrov za zdravljenje srčnih bolezni. Z njegovo pomočjo in zaradi novele Zakona bodo v prehodnem obdobju, dokler ne bo postavljena domača ekipa zdravnikov, pomagali strokovnjaki iz Evrope in ZDA.