Državni zbor RS med 8. in 14. junijem 2020

Foto: DZ

Teden je bil zaznamovan predvsem z obravnavo interpelacije zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška. Državni zbor je 40. izredno sejo pričel zjutraj ob 9. uri, razprava pa se je zaključila po 15 urah z glasovanjem. Proti interpelaciji ministra je glasovalo 51 poslancev, za pa 37.

V četrtek, 11. 6. 2020, je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič na poslovilni obisk sprejel veleposlanika Nemčije Klausa Riedla. Predsednik se je veleposlaniku zahvalil za njegovo dosedanje delo ter se zavzel za nadaljnjo krepitev sodelovanja med obema državama. Gospoda Riedla bosta s 1. avgustom na Nemškem veleposlaništvu v Ljubljani nasledila zakonca, ki se bosta na veleposlaniškem mestu izmenjevala na 8 mesecev.

Ena glavnih točk seje Kolegija predsednika Državnega zbora, ki je potekal v petek, 12. 6. 2020, je bila namenjena obravnavi in sprejemu Etičnega kodeksa poslank in poslancev Državnega zbora. Delovna skupina pod vodstvom Igorja Zorčiča je svoje delo začrtala že v začetku mandata. Samo besedilo kodeksa predstavlja skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo, je ob vložitvi povedal Zorčič. Ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost – tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost so tista načela, ki jih etični kodeks posebej naslavlja. V kolikor bo prišlo do njegovih kršitev, bo poslanec lahko podal pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o tem odloča kolegij predsednika DZ. O kršitvi kodeksa in o izreku sankcije za kršitev bo odločal kolegij, z dvotretjinsko večino članov. V primeru manjše kršitve bo lahko poslancu bil izrečen opomin brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ. Sprejem kodeksa so poleg PS SMC podprli tudi v PS SDS, LMŠ, SD, NSi, SAB in DeSUS. Gre za velik uspeh, saj etičnega kodeksa doslej ni uspelo sprejeti nobeni od sestav državnega zbora od leta 1993, ko beležimo prvo pobudo za njegov sprejem.

V petek, 12. 6. 2020, se je predsednik Igor Zorčič delovno sestal z ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem. Pogovor je bil namenjen predvsem pripravi na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU. Tudi Državni zbor bo namreč v okviru predsedovanja imel aktivno vlogo kot gostitelj različnih dogodkov in konferenc na visoki ravni.

V petek je predsednik Državnega zbora na predstavitveni obisk sprejel veleposlanika Poljske Krzysztofa Jana Olendzkija. Z veleposlanikom sta izmenjala nekaj besed o soočanju obeh držav s epidemijo, nato pa sta začrtala smernice dobrega sodelovanja. Predsednik Državnega zbora je veleposlaniku prenesel tudi odprto vabilo za obisk predsednice Sejma v Sloveniji.