Državni zbor RS med 25. in 31. majem 2020

Tekoči teden sta dogajanje v Državnem zboru zaznamovali dve plenarni zasedanji Državnega zbora. S prvo redno sejo po epidemiji koronavirusa je zbor pričel v ponedeljek, 25. maja 2020. Seja se je pričela z ustnimi poslanskimi vprašanji predsedniku vlade in ministrom, nadlajevala pa v torek in sredo z obravnavami novele Zakona o Triglavskem narodnem parku, Zakona o ohranjanju narave, Zakona o zdravstveni dejavnosti, Zakona o športu in še nekaterih drugih. Državni zbor je med drugim sprejel Vmesno poročilo o opravljeni parlamentarni preiskavi o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB ter opravil splošno razpravo o predlogu novele Zakona o trgovini. Na eno prosto mesto za sodnika Splošnega sodišča EU v Luksemburgu je bil izvoljen dr. Klemen Podobnik, za drugo prosto mesto pa ni nihče od predlaganih kandidatov prejel potrebnih 46 glasov, zato bo potrebno razpis ponoviti.

Sejo so sicer ponovno zaznamovali številni proceduralni predlogi s strani opozicijskih poslanskih skupin. Tudi zaradi tega je predsednik DZ sklical delovni posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem je bilo govora tudi o uporabi poslovnika in postopkovnih predlogov. Po mnenju predsednika namreč tako delovanje predstavlja nepotrebno ustvarjanje napetosti. Predsednik je tudi opozoril, da v zadnjih dveh mesecih opozicija začne s postopkovnimi predlogi preden predsedujoči sploh izreče prvo besedo, kar predstavlja zlorabo poslovnika.

V torek, 26. maja 2020 je predsednik Državnega zbora Igor Zorčič sprejel predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela. Spregovorila sta o pomenu dobrega sodelovanja Računskega sodišča z Državnim zborom. Predsednik Računskega sodišča je v pogovoru med drugim izpostavil tudi potrebo po spremembah in dopolnitvah Zakona o računskem sodišču, ki je trenutno v drugi obravnavi v Državnem zboru. Sprejem zakona je po besedah Vesela za učinkovitost delovanja sodišča izjemnega pomena, saj daje več možnosti za hitrejše odzivanje, boljši dostop do potrebnih podatkov in informacij, učinkovitejše in bolj ekonomično delo ter širi nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira. Predsednik Državnega zbora je pogovor zaključil z besedami, da je prav, da neodvisne institucije kot je Računsko sodišče s svojimi instrumenti izpostavljajo pomembna družbena vprašanja, saj se tako dviguje tudi ozaveščenost ljudi o reševanju določene javno-finančne problematike.

Predsednik Državnega zbora se je v četrtek, 28. maja 2020 odzval povabilu predsednika republike Boruta Pahorja, na delovni pogovor glede uveljavitve odločbe Ustavnega sodišča vezane na volilno zakonodajo. Po tem, ko za ukinitev volilnih okrajev v Državnem zboru ni bilo dovolj glasov, bo Ministrstvo za javno upravo pripravilo predlog za spremembo meja volilnih okrajev. Predsednik Državnega zbora je poudaril, da je uresničitev ustavne odločbe glede volilne zakonodaje prvovrstno politično vprašanje, ki presega delitev na koalicijo in opozicijo. Zato verjame, da bodo vse poslanske skupine pristopile k reševanju te težave. V Državnem zboru sicer še vedno obstaja želja po ukinitvi volilnih okrajev, ki jo navsezadnje tudi še zagovarjamo v SMC, a v kolikor 60 glasov za ukinitev ne bo zbranih, bo potrebno pripraviti rešitev, ki bo dobila dovoljšnje število glasov. Rok za uresničitev odločbe Ustavnega sodišča namreč poteče letos decembra.

V petek, 29. maja 2020, je Državni zbor na izredni seji zbor sprejel tretji protikorona paket zakonov in s tem zagotovil, da bodo ukrepi zajeti v njem pričeli veljati s 1. junijem.