Državni zbor RS med 1. in 7. junijem 2020

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v torek, 2. junija 2020, sprejel predsednika Ustavnega sodišča RS dr. Rajka Kneza. Predsednika sta izmenjala stališča o aktualnih vprašanjih, ki se tičejo delovanja institucij v času epidemije novega koronavirusa. Predsednik Ustavnega sodišča je med drugim opozoril na veliko preobremenitev sodišča, s katero se soočajo že vrsto let. Število novih zadev se po njegovih besedah namreč vsako leto povečuje, posledično pa prihaja tako tudi do vse večjega pripada. Glede na številne pobude in zahteve po sodnem varstvu, ki so jih prejeli tudi v zadnjih dveh mesecih, ko so kljub epidemiji sicer nemoteno poslovali in opravilo veliko dela, pa se bo trend pripada po njegovih besedah nadaljeval tudi v prihodnje. V nadaljevanju sta predsednika spregovorila tudi o spoštovanju odločb Ustavnega sodišča in odpravi ugotovljenih protiustavnosti v zakonih, ki so v pristojnosti Državnega zbora kot zakonodajalca. Strinjala sta se, da so odločbe Ustavnega sodišča obvezujoče in dokončne ter jih je treba spoštovati.

V sredo, 3. junija 2020, je predsednik na pogovor vljudnostno sprejel veleposlanika Češke republike Juraja Chmiela. Veleposlanik je predsedniku uvodoma najprej čestital ob izvolitvi na položaj, v nadaljevanju pa sta sporegovorila nekaj besed o dobrih gospodarskih odnosih med državama. Izmenjala sta tudi nekaj besed o soočanju obeh držav z epidemijo. Predsednik Zorčič je opisal ukrepe, ki jih je za čas pandemije sprejel Državni zbor in povedal, da je bil z namenom omogočanja spletnih zasedanj spremenjen tudi Poslovnik Državnega zbora. Veleposlanik je predsednika obvestil tudi o novi železniški povezavi na relaciji Praga–Ljubljana–Reka, ki naj bi začela delovati 30. junija 2020.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v četrtek, 4. junija 2020, obiskal Mestno občino Slovenj Gradec. To je bil predsednikov drugi delovni obisk mestne občine, kot prvo je maja obiskal Mestno občino Novo mesto. Namen obiskov je seznanitev s problematiko občin in ljudi, ki tam živijo, približanje zakonodajne veje oblasti ljudem, njihovim problemom in pomoč pri iskanju konkretnih rešitev in izboljšav. V Mestni hiši v Slovenj Gradcu je predsednika Državnega zbora danes dopoldne najprej sprejel župan mestne občine Tilen Klugler, ki ga je seznanil z aktualno problematiko in projekti občine. Predsednik Državnega zbora je pohvalil prizadevanja in uspešno delovanje župana in občine, ki je med drugim pomembno tudi za pravočasno in uspešno realizacijo projektov. Pri tem je predsednik spomnil, da je Državni zbor v sklopu protikoronske zakonodaje sprejel tudi zakon, ki bo omogočil zagon investicij po epidemiji, čeprav je bilo na ta račun izraženih veliko kritik, da želi država s tem odvzeti besedo okoljevarstvenim organizacijam. Kot ključnega za Koroško je izpostavil projekt 3. razvojne osi. V. d. direktorica Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Alenka Jezernik Skudnik je predsednika seznanila s problematiko izgradnje kirurškega bloka, pri čemer se je predsednik prepričal o pomembnosti in potrebnosti te investicije. Ob tej priložnosti se je osebju bolnišnice tudi zahvalil za njihovo požrtvovalno delo. V nadaljevanju si je predsednik Državnega zbora ogledal tudi gradbišče novega šolskega centra, ki ga je razkazala direktorica mag. Gabrijela Kotnik, in ob tem izrazil željo, da bi bilo takih dobrih zgodb še več. Delovni obisk je predsednik Državnega zbora zaključil z ogledom in predstavitvijo turističnega centra Kope ter srečanjem s tamkajšnjima lokalnima odboroma stranke, LO Slovenj Gradec in LO Mežiške doline. V pogovoru so izmenjali poglede na trenutno politično situacijo in projekte, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti.

Kot vodja delovne skupine za pripravo Etičnega kodeksa za poslance in poslanke Državnega zbora je predsednik Igor Zorčič na novinarski konferenci v petek, 5. junija 2020, predstavil razloge za pripravo in vložitev predloga kodeksa v proceduro. Pod predlog so se podpisali poslanci SMC, LMŠ, SD, NSi, DeSUS, SAB in poslanca narodnosti. Gre za skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled Državnega zbora, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo. Če bo nekdo ocenil, da je prišlo do kršitve kodeksa, bo podal pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ, da o kršitvi odloča Kolegij predsednika, ki bo nato odločil tudi o sankciji. O sprejemu etičnega kdoeksa bo odločal Kolegij predsednika, predvidoma prihodnji teden.

V petek, 5. junija je predsednik sicer vljudnostno sprejel tudi veleposlanico Združenih držav Amerike Lyndo Blanchard, na 70. seji Kolegija predsednika Državnega zbora pa je bil določen dnevni red redne junijske seje Državnega zbora, ki se bo pričela 15. junija 2020.