Državni sekretar Leben za STA: Drugi tir je strateškega pomena za Slovenijo in Evropo

V današnjem intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo (STA) je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben izpostavil, da 2. tir ni strateškega pomena le za Slovenijo, ampak tudi za širšo regijo in Evropo, čemur pritrjujejo evropske institucije. Ob tem je dodal, da navzven nastopamo kot Slovenija, in ne kot SMC ali SDS, če pa bomo izpadli neverodostojni, bo ta vtis zelo težko popraviti.

Leben je dejal, da bo vladna stran volivce v referendumski kampanji poskušala prepričati z argumenti, ki utemeljujejo, zakaj je drugi tir pomemben za razvoj Slovenije: “Že s širšega evropskega vidika se kaže, da ima projekt tako pozitivne učinke na Slovenijo, kot tudi na regijo in Evropo. To je prepoznala tudi Evropska komisija, ki je Sloveniji odobrila evropska sredstva za v višini 44 milijonov evrov za pripravljalna dela. Na ministrstvu bomo v prihodnjem tednu objavili razpis, s pripravljalnimi deli pa bi predvidoma začeli novembra.”

V nadaljevanju je Leben dejal, da nasprotniki zakona med drugim izpostavljajo po njihovem mnenju previsoko ceno projekta in svarijo, da se bo ponovil Teš 6. Leben je navedbe zavrnil in pojasnil, da imamo slabe izkušnje z večjimi infrastrukturnimi projekti v zgodovini ravno zato, ker smo z vidika “socialne sprejemljivosti državljanov za podporo nekemu projektu” velikokrat govorili o nižji vrednosti, ki je nato eskalirala.

Velik segment pri projektu po besedah državnega sekretarja predstavljata transparentnost in preprečevanje korupcijskih tveganj. »Sem v situaciji, da moram kot državljan na eni in kot vodja projekta na drugi strani odgovarjati na neke strahove, ki izhajajo iz problemov z infrastrukturnimi projekti v preteklosti. Žal mi je in narobe je, da se je prej delalo na tak način,« je poudaril.

Leben je dejal, da ko je bil zakon na koncu sprejet v državnem zboru, so bile v zakonu upoštevane pripombe računskega sodišča in protikorupcijske komisije. »Dodali smo tudi nadzor finančne uprave, že med postopkom smo v projektno-finančnem svetu v skladu z dogovorom s civilnim gibanjem mesto namenili njihovemu predstavniku.«

S projektom, ki se je po Lebnovih besedah spolitiziral, bo Ministrstvo za infrastrukturo nadaljevalo kot doslej; mirno, preudarno in v sodelovanju z drugimi evropskimi institucijami.

Več:

https://www.sta.si/2415289/leben-navzven-nastopamo-kot-slovenija-ne-kot-smc-ali-sds