Državni sekretar Leben si je v Črnem Kalu ogledal teren ob železniški progi

Državni sekretar Jure Leben je danes obiskal Črni Kal, kjer se je uvodoma sestal s predsednikom Krajevne skupnosti Črni Kal Jankom Severjem, s katerim sta nadaljevala pogovore z zadnjega obiska na temo drugega tira in na temo ukrepov za večjo požarno varnost in zmanjšanje hrupa na obstoječem železniškem tiru.

Skupaj s predstavniki lokalne skupnosti in gasilci si je državni sekretar tudi sam ogledal stanje na terenu ter napovedal nekatere spremembe že v maju: “Začeli se bodo izvajati protihrupni ukrepi na dolžini 1,6km ter protipožarni ukrepi na dolžini 2,3 km, ki jih bodo izvajale tako Slovenske železnice kot Direkcija RS za infrastrukturo. To je zelo pomembno, saj lahko z nekaterimi ukrepi vsaj ublažimo obstoječ hrup. Tudi najbolj problematični podori se bodo začeli sanirat maja.” Državni sekretar je dejal, da se bodo postavljali tudi protipožarni zidovi, ki bodo hkrati delovali protihrupno.

Glede izglasovanega veta v državnem svetu je državni sekretar dejal, da je glasovanje pokazalo, da komunikacija vsebine zakona z državnimi svetniki ni bila optimalna: “To je ena od nalog, ki jih moramo nujno popraviti v nadaljevanju postopka.” Glede zbiranja podpisov za referendum je Leben dejal, da je to legitimna pravica vsakega državljana: “Mi gremo z našim projektom naprej, to projekta ne zavira. Pričakujem, da bo zakon ponovno potrjen. Časovnica ni ogrožena, rok za prijavo na razpis za evropska sredstva je 14 julij.”

Državni sekretar je pojasnil tudi, da “intenzivno pregledujemo, če in na kakšen način bi lahko servisno cev gradili v polnem premeru, in ko bodo znani zaključki, verjetno že v prihodnjem mesecu, bo javnost o tem tudi obveščena”.