Državni sekretar Jure Leben: Ta teden bomo koaliciji in medijem predstavili Zakon o gradnji in upravljanju drugega tira železniške proge Divača – Koper

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je napovedal, da bo ta teden koaliciji in medijem predstavljen Zakon o gradnji in upravljanju drugega tira železniške proge Divača – Koper: “Gre za zahteven in celovit zakon, ki bo opredelil temeljne pogoje in pravni okvir za izvedbo financiranja, gradnje in upravljanja drugega tira.” Na pobudo lokalnih odborov SMC Koper, Izola in Piran sta se minister Gašperšič in sekretar Leben v januarju tudi udeležila pogovora o 2. tiru in prisluhnila udeležencem. Minister je takrat znova poudaril, da bom še letos pripravljen razpis za začetek gradnje.

Državni sekretar je dejal, da na projektu drugega tira intenzivno delamo, da bomo še letos začeli s pripravljalnimi deli in gradnjo drugega tira, in da v tem trenutku tisti, ki predstavljajo nov projekt drugega tira ali vlagajo zakon, čeprav vedo, da je ta že pripravljen, poskušajo preprečiti, da se drugi tir sploh začne graditi.

“Zato današnjo napoved Sveta za civilni nadzor projekta drugi tir, da bodo vložili svoj zakon, vidimo kot destruktivno in skrajno neodgovorno dejanje. Zakaj? Lahko upočasni pridobivanje evropskih sredstev in sam začetek gradnje drugega tira, kar bo imelo gospodarske posledice za Luko Koper in celotno logistiko,” je dodal Jure Leben in pozval Svet, da premisli ali so njihovi nameni res usmerjeni v čimprejšnji začetek gradnje ali pa jim gre za preprosto lastno promocijo in igračkanje, ki škodi enemu najpomembnejših slovenskih projektov.