Državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar obiskala vse vstopne in izstopne begunske točke

Državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar je obiskala vse vstopne in izstopne begunske točke na meji s Hrvaško in Avstrijo. Zdravstveno osebje trenutno obvladuje oskrbo bolnih in poškodovanih, v pripravljenosti so vse regijske bolnišnice. Oceno razmer bo predstavila tudi koordinacijskemu odboru.

Bolezenska stanja, ki se pojavljajo, so pričakovana, saj ljudje potujejo več tednov, zato so preutrujeni, nekateri tudi izčrpani, prehlajeni, pojavlja se driska, zdravstveni delavci pogosto oskrbijo žulje. S povečanim številom migrantov se povečuje tudi število obolelih, v povprečju jih pomoč potrebuje od 2,5 do 5 odstotkov.

Ministrstvo za zdravje je danes aktiviralo dve reševalni vozili slovenske vojske z medicinskimi tehniki, ki so na poti v Brežice. Na pomoč je prišla tudi ekipa splošne nujne medicinske pomoči Ljubljana in dodatni zdravniki prostovoljci, ki še niso bili razporejeni. Pri zdravstvenem varstvu migrantov sicer sodeluje vseh 7 lokalnih zdravstvenih domov, ki se bodo izmenjevali enkrat tedensko. Ministrstvo za zdravje je v stalnem kontaktu s koordinatorjem ZD Brežice.