Dr. Simona Kustec Lipicer za Delo: Volivci so nam zaupali mandat, da ga pripeljemo do konca

Dr. Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica stranke SMC je v intervjuju za Delo govorila o prvih dveh letih dela v parlamentu, tudi kot prva ženska, ki vodi poslanski klub največje vladne stranke, po dveh letih še vedno največje v zgodovini državnega zbora. Ker je novinka v politiki, nanjo v začetku mandata med izkušenimi poslanci ni bilo veliko stav, da bo zdržala, a “s samosvojim slogom in zadržanostjo še vedno vodi poslansko skupino največje stranke”, so zapisali v Delu. Predstavila je tudi poglede o vladni ekipi, dilemah politike, aktualnih dogodkih ter iskanju novega finančnega ministra: “Želimo strokovnjaka, ki razume program SMC in bi bil nekoliko bolj drzen, ko gre za investicije.”

Glede dogajanja okoli Luke Koper tako znotraj koalicije in SMC je dejala: “Kot podpredsednica SMC sem to razumela kot signal, da nismo ustrezno komunicirali z vsemi člani stranke. Kot vodja poslanske skupine pa lahko zagotovim, da smo storili, kar je bilo v naši pristojnosti ali moči. Aktivno smo sodelovali na sejah komisije za nadzor javnih financ. Poslanca sta imela mojo polno podporo. Na očitke, da koalicija ne bo zdržala mandata odgovarja:”Septembra se bo začel drugi polčas, ne razmišljamo o predčasnih volitvah. Volivci so nam zaupali mandat, da ga pripeljemo do konca in ne da ponavljamo pretekle strankarske peripetije in konflikte. Zaradi teh smo imeli že dvakrat predčasne volitve, kar ni koristilo ne državi ne ljudem.”

O napovedih premiera, da bo ograja na meji s Hrvaško, dokler bo to nujno, pravi: “Zelo pozorni smo, kaj se dogaja z odnosom med Evropsko unijo in Turčijo, pa tudi na zadnje pogovore med Turčijo in Rusijo. Ta teden je bilo novo silovito obleganje v delu Sirije. V tem je srž problema. Kot država se ne smemo ukvarjati le z ograjo in s tem, kaj bomo storili, če ali ko bodo begunci nekoč spet prišli na našo mejo. Naša odgovornost je, da smo aktivni v mednarodnem prostoru, da pripomoremo k začetku razreševanja problema, kjer je nastal.” Dodaja tudi, da se noben teror ne sme in ne more reševati s terorjem: “Terorja, pred katerim nedolžni iz Sirije bežijo, ne smemo v Evropi reševati tako, da sami sebe zapiramo. Ti ljudje ne prihajajo, da bi nas osvojili. Bežijo pred vojno. Najti jim moramo začasen in varen prostor pod soncem in jim pomagati, da se bodo lahko vrnili domov, v mir. Bežijo, ker jim njihova država ne zagotavlja temeljne varnosti.”

Dr. Kustec Lipicer po dveh letih vodenja poslanske skupine SMC kot največji dosežek vidi to, da gre Slovenija naprej: “A to ni moj dosežek ali dosežek poslanske skupine. Politika je skupinska igra. Kot pri športu lahko do rezultata prideš le z jasnimi cilji, poštenim pristopom, veliko dela, odrekanjem, medsebojnim sodelovanjem. Tako kot športnik ne more brez trenerja, v večstrankarski demokraciji nobena stranka ne more uspešno delovati brez notranjega sodelovanja in sodelovanja z drugimi strankami ter okoljem. Vesela sem, da smo v prvem delu mandata pod vodstvom političnega samorastnika SMC povrnili politično stabilnost in državi, predvsem pa našim ljudem, omogočili temelje za nove korake. Ti morajo določevati tempo drugega polčasa.”

Celoten intervju je dostopen naročnikom na TEJ POVEZAVI.