Dr. Simona Kustec Lipicer ob srečanju poslank vseh dosedanjih sklicev Državnega zbora: »Politika, v kateri so prisotne ženske, je bolj kompleksna, bolj premišljena in pretehtana, bolj vključevalna in tankočutna«

Prva predsednica Kluba parlamentark Državnega zbora in vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer, je na srečanju parlamentark vseh mandatov izpostavila, da je ženski glas in prisotnost žensk v politiki pomembna za demokratično družbo, saj se ženski glas in njihova aktivnost v politiki na drugačen način dotika tistih tem, ki jih moški del ne zaznava kot družbeno pomembne in relevantne. Z namenom, da bi bil ženski glas bolje slišan, je bil letos v Državnem zboru ustanovljen tudi Klub parlamentark.

Dr. Kustec Lipicer je tudi dejala, da je »naključje, da se srečujemo na dan, ko se je leta 1861 rodila ena najmarkantnejših in najsamozavestnejših ženskih figur slovenske zgodovine, slikarka Ivana Kobilca. Ivana ni bila samo izvrstna vizualna umetnica in prva Slovenka, ki je razstavljala na beneškem bienalu, bila je osebnost, ki je v takratnem srcu svobodomiselne Evrope, v Parizu, govorila o tem, da so lahko ženske v umetnosti še vse kaj drugega kot zgolj muze in tolažnice. /…/ Tudi slovenski politični prostor premore tovrstne Ivane. Pogumne ženske, ki so si upale stopiti naprej in se iz vlog zaupnic, svetovalk, pomočnic preleviti v glasnice ljudstva in zaveznice skupin, ki v moških sogovornikih preprosto niso mogle najti ne posluha, ne zaveznikov in ne soborcev. Zato ni pretirano, še manj patetično, če rečemo, da je politika, v kateri so prisotne ženske, bolj kompleksna, bolj premišljena in pretehtana, bolj vključevalna in tankočutna«.

Zbrane je v uvodnem nagovoru pozdravil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in izpostavil željo, da bi ta povezanost, kot je to srečanje parlamentark, rodila novo kvaliteto enakopravnosti, in sicer ne le politično, ampak tudi družbeno.

V Državnem zboru je v okviru dogodkov ob 25-letnici Državnega zbora v sredo, 20. decembra 2017 potekalo srečanje poslank vseh dosedanjih mandatov Državnega zbora, ki so se zbrale ob izidu publikacije Poslanke Državnega zbora: uradno in osebno od prvega do sedmega mandata (1992–2017).

O vlogi poslank v družbi je spregovorila tudi urednica revije Ona Sabina Obolnar, raziskovalec zgodovine parlamentarizma in višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino dr. Jure Gašparič ter nekdanji poslanki Nada Skuk in Vika Potočnik.

dr.