Dr. Simona Kustec Lipicer ob robu dneva državnosti: Le odločen, a hkrati sočuten pogled v prihodnost je lahko pravi odgovor na izzive današnjega časa

Spoštovani državljanke in državljani doma, v zamejstvu in po svetu!

Ob dnevu državnosti se spominjamo na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna država. Pred 26 leti je v naši državi vela ogromna moč narodne enotnosti, ponosa, želje, poguma in predvsem vizije za hojo po lastni poti.
V zadnjih letih je vsa ta pozitivna sila razvoja zaradi naših lastnih prepogosto slabih, nedomišljenih, celo zlonamernih potez začela neusmiljeno pešati. Ljudje smo dobili občutek odtujenosti in pozabljenosti s strani lastne države. Pot medsebojnega dialoga, spoštovanja, strpnosti, sodelovanja je bila načeta. Na dodatno preizkušnjo so jo postavili tudi nemiri, agresije in stiske, ki prihajajo iz mednarodnega okolja. Kar naenkrat se je kot temeljno pred vse nas postavilo najbolj preprosto vprašanje: “kako naprej?”. Ne zgolj lastna potreba po nadaljnjem razvoju in socialni čuti, tudi odnos do tistih, ki so – tako kot številni naši rojaki zgolj nekaj desetletij nazaj – bežali nazaj na pot življenja in miru, je zopet pokazal s prstom na ogledalo naše današnje stvarnosti.
Spoštovani državljanke in državljani, danes, 26 let po osamosvojitvi, je naša država, skupaj z razvitim svetom zopet pred velikim razpotjem. Le odločen, a hkrati sočuten pogled v prihodnost je lahko pravi odgovor na izzive današnjega časa! Cilj naše države mora biti usmerjen v iskanje novih poti razvoja, v spodbujanje novih, inovativnih znanj, zdrave konkurenčnosti in gospodarske, informacijske in tehnološke rasti, ki bodo spoštovale in spodbujale naše bogate naravne danosti, naše vrednote in kulturo. A vse to brez stalne, čutne skrbi za človeka in za medsebojne odnose med ljudmi, ne bo imelo nobene prave teže in dodane vrednosti.
Zato, spoštovane in spoštovani, ob robu današnjega državnega praznika sprejmite moje iskrene čestitke za že prehojeno pot, z željo, da našo državo in ljudi, njihovo delo in znanje postavimo za zgled zdravega razvoja za prihodnost  – ker to znamo in zmoremo!