Dr. Simona Kustec Lipicer: Molčeče priče, ki so leta dolgo opazovale kaj se v zdravstvu dogaja, so danes najbolj glasni nasprotniki sprememb

»Z začetkom našega mandata smo nasledili zdravstveni sistem, ki je zadnjo prenovo doživel v času iz prehoda v demokratično ureditev in še to bolj po sili razmer. Velik del politične javnosti, ki danes glasno kritizira delo vlade na področju zdravstva, je bil tako ali drugače vpleten v več kot dvajsetletno stagnacijo. Nobena vlada do sedaj na področju zaščite javnega zdravstvenega sistema ni naredila več kot je uspelo vladi dr. Mira Cerarja narediti v tem mandatu. Tudi ni mogla, saj nobeni vladi zadnjem desetletju ni uspelo vzpostaviti niti stabilne ministrske sestave,« je ob predstavitvi stališča poslanske skupine SMC ob drugi interpelaciji ministrice za zdravje dejala vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer.

Dr. Kustec Lipicerjeva je v predstavitvi stališča izpostavila pomembne premike, ki so bili narejeni na področju zdravstva v času mandata vlade dr. Mira Cerarja. Poudarila je ureditev področja nujne medicinske pomoči, novo vzpostavitev sistema podeljevanja specializacij in urejanje področja podeljevanja koncesij, ki sledi interesu, željam in potrebam pacienta. »Sprejet je bil nov sistemski zakon na področju lekarniške dejavnosti, krepi se zavest o pomembnosti preventive v zdravstvu, ureja se področje pravic pacientov do pravočasne obravnave. Dolgo pričakovana nadgradnja informacijskega sistema v zdravstvu je uspešno prestala uvedbo na nacionalni ravni. Danes eNapotnica in eRecept prinašata številne izboljšave in novosti tako na ravni sistema in kot na ravni uporabnika zdravstvenih storitev. Sprejemamo interventni zakon s katerim bomo po dolgih letih ignorance preteklih vlad prekinili slabe prakse na področju poslovanja in upravljanja javnih zdravstvenih zavodov ter pokrpali pretekle izgube,« je še dodala dr. Kustec Lipicer.

»SMC vizija zdrave družbe in vloge države v njej je na področju zdravstva zelo jasna in preprosta – temeljna pravica vsakega posameznika je enak dostop do dostojne, pravočasne, varne in kvalitetne zdravstvene oskrbe. Država je tista, ki mora to pravico zagotoviti in jo nadalje ščititi za vse svoje ljudi pod enakimi pogoji. Delo, ki ga opravlja naša ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, sledi tem in zgolj tem interesom in zato jo pri njenih potezah podpiramo,« je v svojih zaključnih besedah poudarila dr. Kustec Lipicer.