Dr. Peter Gašperšič ob svetovnem dnevu boja proti raku: Namenimo sebi vsaj delček pozornosti, ki jo sicer namenjamo postranskim stvarem

“Dragocenosti zdravja se običajno zavemo šele, ko zbolimo. Takrat smo pripravljeni storiti vse, da bi čimprej spet ozdraveli. Ko pa smo zdravi, svojo dobrobit odmislimo in svoje zdravje jemljemo za samoumevno. Pa temu ni tako.

Zase lahko največ storimo sami in to predvsem takrat, ko smo zdravi. Ker je bolje preprečiti, kot zdraviti, poskrbimo za zdrav življenjski slog, ohranjajmo telesno aktivnost, jejmo zdravo hrano in opustimo škodljive razvade.

In še nekaj: k preventivnemu ravnanju sodijo tudi redni pregledi, ki pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju bolezenskih sprememb, kar pomembno prispeva k uspešnosti zdravljenja. Namenimo sebi vsaj delček tiste pozornosti, ki jo sicer namenjamo vsakodnevnim, tudi povsem postranskim stvarem.

Ob tej priložnosti namenjam posebno zahvalo tudi našim zdravstvenim delavcem, ki s svojo požrtvovalnostjo in znanjem skrbijo za naše zdravje.”