Dr. Miro Cerar: Slovenija si zasluži svobodmiselno in napredno vlado!

V torek, 8. maja 2018, je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala volilna konvencija Stranke modernega centra, na kateri so se predstavili kandidatke in kandidati Stranke modernega centra na prihajajočih državnozborskih volitvah. Nagovoril jih je tudi kandidat, predsednik vlade in predsednik SMC dr. Miro Cerar.

(velja govorjena beseda)

Drage kandidatke in kandidati,
članice in člani Stranke modernega centra,
volivke in volivci, dragi prijatelji,

»na polno« smo že v kampanji, zato vem, koliko dela je bilo že narejenega – vsi skupaj pa vemo, koliko ga bo še treba do 3. junija: zelo, zelo veliko!

Vsak in vsaka od vas, ki bo nocoj stopil na ta oder, je sprejel pomembno odločitev, da se pridruži letošnji volilni tekmi.
Osebno odločitev, tudi pogumno odločitev – saj tekma še zdaleč ni dobljena.

To cenim in spoštujem – in prepričan sem, da bodo vaš pogum in odločnost znali ceniti tudi volilci in volilke

Zato bi vam rad najprej v živo povedal tisto, kar sem dobesedno vsakemu od vas zapisal na hrbtno stran vašega kandidatskega letaka. Tam sem naštel pet točk, zaradi katerih ponovno upamo na zaupanje volivcev in volivk

Prvič, ker imamo dobre gospodarske rezultate – in dobronamerni ljudje vsepovsod po Sloveniji to vedo (pa četudi bo največ, kar boste slišali skozi stisnjene zobe, da »Ni tako slabo!«). Tretja najvišja gospodarska rast v Evropi je rezultat, zaradi katerih ste v nedeljo lahko slišali predsednika Evropskega sveta – torej našega predsednika! – po dolgem času v zvezi s Slovenijo ponovno omenjati »zgodbo o uspehu«!

Drugič, ker v enem mandatu nismo mogli opraviti vsega dela. Rezultatov še ne čutijo dovolj najšibkejši deli družbe. Ko torej v našem osnovnem geslu trdimo, da bo »bolje za vse«, povemo natančno to: najprej smo morali ustvariti, da bi lahko delili. A dokler ne bo bolje za vse, ni zares bolje za nikogar. Delati dobro pomeni delati za skupno dobro. Želimo nadaljevati, poučeni z mnogimi izkušnjami, tudi okrepljeni s kakšnimi novimi koalicijskimi partnerji, ki dajejo interese skupnega pred interese posamičnega.

Tretjič, računamo na zaupanje, ker se bo z zaostrovanjem volilne tekme vedno bolj izkazala razlika med našim opravljenim delom in praznimi obljubami drugih. Za nas res pričajo rezultati: prepolovljena brezposelnost med mladimi; ni je več nižje pokojnine od 500 evrov; znižan javni dolg … In pričajo cele družbene skupine: vprašajte gasilce, vprašajte ljudi ob meji po arbitraži, vprašajte prejemnike socialnega nadomestila. Ker rečemo, storimo!

Četrtič, po štirih letih aktivne politike lahko zatrdimo, da v Sloveniji ni stranke, ne med starimi ne med novimi, ki bi lahko tako utemeljeno stavila na vladavino prava in boj proti korupciji. Čiste roke imamo – in tudi kakšna napačna kadrovska poteza nam jih ni umazala, saj smo napako popravili in našli boljšo rešitev. Vladavina prava ostaja naša hrbtenica in naš obraz, boj proti korupciji naša osebna izkaznica. Poglejte, kaj se dogaja s pravom po Evropi in kaj s korupcijo v Svetu Evrope, pa boste videli, zakaj je ta naš slovenski še kako tudi evropski boj! Na vladavini prava Evropa ostane ali pade!

In točno to je moja peta točka, naša »petka«: Slovenija si v takšni razdeljeni, neenotni Evropi, večkrat egoistični kot solidarni, zasluži svobodomiselno, napredno vlado. To velja toliko bolj, kolikor smo po zadnjih nekaj volitvah v najbližji soseščini dobesedno obdani z obročem novega desnega populizma – in naš odgovor ne sme biti Janševo uvažanje spornih sosedskih praks, ampak nasprotno, partnerstvo najnaprednejših sil celega političnega spektra.

Ne pozabite: smo Stranka modernega centra!

Le tako lahko Slovenijo
• ohranimo v samem centru aktualnih evropskih tokov – gospodarskih, kulturnih, političnih, transportnih, humanističnih, vizionarskih;
• in jo moderniziramo po vzoru tistih evropskih držav, ki so že zares vstopile v 21. stoletje, stoletje trajnostnega razvoja, inovacij informacijske družbe, bitke za podnebne spremembe in novih prostorov svobode.

Sogovornikov za spoprijem z izzivi prihodnosti nam ne manjka ne doma ne na tujem. Kot pomembna in dobrodošla vidim prizadevanja naših evropskih liberalnih kolegov in kolegic, da se valu politične monopolizacije in makiavelizacije Evropske ljudske stranke zoperstavi močno liberalno-demokratsko zavezništvo, tako na evropski ravni kot v posameznih državah članicah. V tej smeri razumem tudi pogovore predstavnikov ALDE s kolegom Šarcem in nekdanjo premierko Alenko Bratušek.

Tistim pa, ki nas hočejo danes »zgoščati na levici«, povejmo jasno in glasno: SMC je socialno-liberalna, levosredinska stranka. Naše vrednote socialne države in boja za javno dobro smo izkazovali vsa štiri leta vodenja vlade. Tudi ko je šlo za investicije, smo se borili za delovna mesta – a delavci 21. stoletja si zaslužijo kaj več od levičarskih parol: zaslužijo si, da zaslužijo več in živijo bolje. A zato jim nihče, prav nihče, nima pravice odzvemati pravic: nasprotno, SMC se bo vedno borila za dostojno plačilo za človeka dostojno, ustvarjalno delo!

Spoštovane kandidatke, spoštovani kandidati, bil sem iskreno navdušen, ko sem v vaših volilnih načrtih videl, kako podrobno ste glavne smeri našega programa uspeli aplicirati na vaše lokalno okolje: točno tam se mora najbolj poznati, za kaj si prizadevamo. Za to ste mnogi sploh vstopoili v politiko; zato cenim, da ste se pridružili moji pobudi za temeljito spremembo naše družbe.

Pot še zdaleč ni končana. Rekel bi celo, da se potovanje šele zares začenja: danes vemo več, več nas je, več lahko damo tej družbi. Pred štirimi leti so nam ljudje s svojimi glasovi zaupali prihodnost Slovenije. Ta je danes sedanjost – boljša, kot je bila. Naj bo še boljša. Boljša za vse.

Ponosen sem, da lahko skupaj z vsemi vami snujemo prihodnost naše lepe Slovenije. Naj vam zaupam: najiskreneje verjamem, da je lahko naša zelena, zdrava, pravična, varna in digitalna Slovenija res tisti košček Evrope, kjer bodo naši otroci, naši starši in vsi mi vmes lahko živeli najbolj kakovostno življenje na tej naši stari celini.

Zato seveda ne smemo zapraviti naravnih danosti;
ne smemo dovoliti, da nas zaobidejo tokovi sodobnosti;
a najbolj od vsega se moramo boriti proti temu, da bi si nehali prizadevati –
da bi kar pristali na to, kako je.

Nikoli, dragi moji, ni dovolj dobro: vedno se da že bolje. In če si prizadevaš, da bi bilo bolje za vse, potem je jasno, da nas čaka še kar nekaj volitev.
Na tele gremo, da zmagamo.
Da zmaga sodobna, svobodomiselna in solidarna Slovenija.
Srečno!