Dr. Miro Cerar: “Pričakujem, da bosta Slovenija in ZDA krepili odnose na najvišjih političnih ravneh”

Tretji dan obiska v New Yorku se je predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar udeležil srečanja na visoki ravni o krizi v Siriji. Sirija je bila tudi ena izmed tem včerajšnje transatlantske večerje, ob robu katere se je minister dr. Cerar na kratko sešel z gostiteljem srečanja, ameriškim državnim sekretarjem Mikom R. Pompeom, opravil je tudi pogovor z njegovim pomočnikom za Evropo in Evrazijo dr. Wessom Mitchellom. Udeležil se je tudi sestanka zunanjih ministrov Srednjeevropske pobude in opravil bilateralni pogovor z zunanjim ministrom Vietnama.

https://twitter.com/MZZRS/status/1045015744382214144

Na srečanju na visoki ravni o krizi v Siriji, ki ga je gostila visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini, so prisotni izrazili priznanje prizadevanjem posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN za Sirijo de Misture. Slovenija meni, da so pogajanja ter nadaljevanje ženevskega političnega procesa edina pot za končanje vojne in zagotovitev trajnega miru. Posebej smo zaskrbljeni zaradi možne vojaške ofenzive v Idlibu, ki bi imela po oceni širše mednarodne skupnosti katastrofalne humanitarne posledice za lokalno prebivalstvo. Slovenija v kontekstu sirske krize nudi humanitarno pomoč, ki je usmerjena prek Mednarodnega odbora Rdečega križa ter prek UNHCR, prav tako pa Slovenija namenja štipendije ter podpira projekte, ki jih v regiji izvaja ITF. Slovenija se v celoti pridružuje pozivom, da je po sedmih letih trpljenja sirskega prebivalstva skrajni čas, da celotna mednarodna skupnost pokaže resno politično voljo ter s skupnimi in usklajenimi aktivnostmi zagotovi mir in stabilnost tako v Siriji, kot tudi v širši regiji.

Razmere v Siriji so bile, poleg drugih aktualnih mednarodnih vprašanj, tudi tema sinočnjega tradicionalnega transatlantskega srečanja zunanjih ministrov. Dr. Cerar se je ob tej priložnosti na kratko sešel z gostiteljem srečanja, ameriškim državnim sekretarjem Mikom R. Pompeom, opravil pa je še pogovor s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo dr. Wessom Mitchellom. V pogovorih z ameriškima sogovornikoma je izrazil zadovoljstvo nad okrepljenim bilateralnim dialogom med Slovenijo in ZDA ter izrazil pričakovanje, da bosta državi kot zaveznici krepili odnose tudi na najvišjih političnih ravneh.

Na sestanku ministrov Srednjeevropske pobude (SEP), ki bo prihodnje leto obeležila 30. obletnico svojega delovanja, bo minister dr. Cerar pozdravil prizadevanja SEP, da se s svojim delovanjem prilagaja aktualnim razmeram in izzivom v regiji ter da pri tem išče priložnosti za sodelovanje z drugimi regionalnimi pobudami in organizacijami. Slovenija meni, da velja projekte v okviru SEP usmerjati k promociji gospodarskega sodelovanja in boljše povezljivosti, k zagotavljanju pozitivne perspektive za mlade ter k krepitvi izmenjav na področju znanosti, izobraževanja in kulture. Slovenija tudi v okviru SEP še naprej podpira evroatlantske aspiracije posameznih članic te pobude ter se zavzema za obravnavo odprtih vprašanj v duhu sodelovanja in zaupanja.

 

Minister dr. Cerar se je sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Vietnama Pham Binh Minhom, s katerim bosta govorila o priložnostih za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja. Prav tako bo minister spremljal predsednika republike Boruta Pahorja na pogovorih z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresem ter predsednikom Švicarske konfederacije Alainom Bersetom.