Dr. Miro Cerar: “Odločno zavračam navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju stranke SMC”

Predsednik SMC dr. Miro Cerar je danes komentiral dogajanje v zvezi z maketo Drugega tira. V odzivu je odločno zavrnil navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju Stranke modernega centra. Izjavo predsednika v celoti objavljamo v nadaljavnaju.

Naj najprej jasno povem, da je vse nepravilnosti v zvezi z maketo, do katerih je prišlo, potrebno dejansko razčistiti. To sem zahteval kot PV in to ponavljam tudi zdaj. Razumem, da je to namen policijske preiskave – in prav je, da pristojni opravijo svoje naloge. Govorim o kazenski odgovornosti.

Osnovni namen mojega današnjega odziva pa je odločna zavrnitev navedbe o kakršnemkoli nezakonitem financiranju stranke SMC. Od prvega dne stranke sem vztrajal na brezhibnem finančnem poslovanju – zato sem vendar vstopil v aktivno politiko, da odpravimo slabe prakse. SMC se ne boji nobene revizije. Za zadnjo državnozborsko kampanjo je računsko sodišče dalo pozitivno mnenje brez pridržka.

Tudi v našem rednem poslovanju smo ves čas vztrajali na visokih standardih, zato, kot rečeno, se je ne bojimo. Naj glede na včerajšnje netočne navedbe posebej poudarim, da stranka SMC nikoli ni poslovala z agencijo Futura, kar bo razvidno tudi vsake revizije Računskega sodišča.

Glede politične odgovornosti pa sem danes opravil pogovor z ministrom Lebnom. Ni sporno njegovo sedanje delo; javnost ve, da je kot minister za okolje eden najbolj učinkovitih ministrov. Govorimo o njegovem vodenju projekta drugega tira. Ponovno mi je zagotovil, da ni storil nič nezakonitega. Verjamem, da ni zlorabil mojega zaupanja. Vendar pričakujem rezultate preiskav. Šele tedaj bo možna resna presoja vsakršne odgovornosti, tudi politične.