Dr. Miro Cerar ob svetovnem dnevu zdravja: »Državljanke in državljani si zaslužite spremembe na bolje v našem zdravstvenem sistemu«

Predsednik vlade in stranke SMC dr. Miro Cerar se je danes ob svetovnem dnevu zdravja obrnil na državljanke in državljane.

»Zdravje je naša najbolj dragocena dobrina. Tako kot za mnoge najpomembnejše stvari v življenju, tudi za zdravje žal velja, da ga neredko ceniš šele, ko ga izgubiš. Zato moramo vsak dan skrbeti zase. Vzemimo si čas za svoje fizično in duševno zdravje«, ob svetovnem dnevu zdravja izpostavlja predsednik vlade dr. Miro Cerar. Premier dodaja, da »si državljanke in državljani zaslužijo spremembe na bolje v slovenskem zdravstvenem sistemu. Vlada za te spremembe vsak dan trdo dela«.

Naša vlada si je izboljšanje zdravstvenega sistema, in s tem tudi zdravja prebivalstva, postavila za prioritetno nalogo mandata. Kot ključno vlada izpostavlja skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, zato je med drugim že podprla projekt skrajševanja čakalnih dob in zanj namenila dodatna sredstva. Tako bo zdravstveno storitev dobilo 40.000 tistih pacientov, ki čakajo nad dovoljeno mejo. Za večjo preglednost čakalnih dob in opustitev morebitnega podvajanja na seznamih pa bo poskrbela tudi e-napotnica, ki pot uveljavitve začenja 10. aprila. »Digitalizacija in modernizacija našega zdravstva je zdrava smer za bolj kakovostno slovensko javno zdravstvo ter je ključni dolgoročni ukrep za skrajševanje čakalnih dob«, še opozarja premier.

Letošnji svetovni dan zdravja je posvečen depresiji, ki je ena izmed najpogostejših duševnih motenj, za katero naj bi vsaj enkrat v življenju zbolel vsak šesti posameznik. Podatki Svetovne zdravstvene organizacije, po katerih se z depresijo spopada več kot 300 milijonov po svetu, kažejo, kako pomembna je skrb za duševno zdravje, ki lahko resno ogrozi splošno zdravstveno stanje prebivalstva. Depresija je bila predolgo časa stigmatizirana, tako kot pri mnogih drugih boleznih pa velja, da je za njeno uspešno zdravljenje potrebna zgodnja prepoznava in vključitev v oblike terapevtskega zdravljenja in pomoči. »Morda bolj kot pri drugih boleznih so pri spopadanju z depresijo pomembni tudi socialni stiki, zato ni pretirano oceniti, da lahko k zmanjšanju te motnje zdravja z dobrimi medčloveškimi odnosi pripomoremo prav vsi«, ob tem opozarja predsednik vlade dr. Cerar.

Svetovni dan zdravja obeležujemo na datum, ko je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija, ena vodilnih svetovnih organizacij, ki se ukvarjajo z globalnimi zdravstvenimi vprašanji in določajo smernice razvoja.

Vir: vlada.si