Dr. Miro Cerar: Ob 1. maju prazniku dela in 15. obletnici članstva v EU, vam čestitam in želim še več Evrope ter dostojno delo in plačilo za vse.

Slovenija je že 15 let članica Evropske unije.

Evropska unija je je blaginja, prostor pretoka idej, ljudi, kapitala in storitev, je program Erasmus, zelena ekonomija in skrb za naše okolje. Evropska unija je varnost, solidarnost in sodelovanje. Evropska unija so države, ki jih družijo enake vrednote.

Slovenija je že 15 let polnopravna članica Evropske unije in v tem času smo doživeli napredek in rast, si pridobili samozavest in ugled. Kar 75% vprašanih državljanov Slovenije meni, da je država s članstvom v Evropski uniji pridobila. In je pridobila. Pridobili so vaši otroci, ki lahko danes študirajo tako v Frankfurtu, Madridu ali v Utrechtu, pridobili so državljanke in državljani, ki so zaposlitev našli v eni od EU držav, pridobila so naša podjetja, ki poslujejo brez meja in carin, pridobili smo državljani, kmetje, občine in pridobili smo kot država. V obdobju 2003-2017 je BDP na prebivalca v Sloveniji zrasel za 41 %, v primerjavi s povprečjem EU pa se je v tem obdobju povečal za 2 %. Med letoma 2004 in 2020 je bilo v okviru evropskih strukturnih in investicijskih skladov v Sloveniji za 9,2 milijarde evrov naložb, v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 je Slovenija prejela 224,7 milijona evrov.

Postali smo del velike evropske družine in skupaj z ostalimi državami članicami soodločamo o evropskih projektih in evropski prihodnosti. Slovenija ostaja goreča podpornica širitve Evropske unije tudi na države Zahodnega Balkana.

Evropska unija je že 15 let naš dom. Konec maja bomo imeli že tretjič priložnost sodelovati na volitvah v Evropski parlament. Letošnje so ene najpomembnejših volitev v zadnjih letih. Potekajo v času, ko smo v Milanu priča shodu v čast Benita Mussolinija, ko smo po 40 letih priča vrnitve skrajno desničarske stranke v španski parlament, ko smo priča krepitvi glasov skrajne desnice v nekaterih drugih parlamentih. Za obrambo prijazne, solidarne in liberalne Evrope je potrebno iti na evropske volitve. In se upreti poskusom rušenja evropskega projekta in vračanja nazaj v čase, ko je bil evropski kontinent priča sovražnosti in opustošenja.

Evropska unija je močna zato, ker povezuje različnost, drugačnost, majhne in velike. Ob 1. maju, dnevu praznika dela in dnevu, ko obeležujemo 15. obletnico članstva v Evropski uniji,vam čestitam in želim še več Evrope ter dostojno delo in plačilo za vse.