Dr. Miro Cerar na Münchenski varnostni konferenci o pomenu spoštovanja mednarodnega prava in ohranjanju multilateralne svetovne ureditve

Predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar se v bavarski prestolnici udeležuje 55. Münchenske varnostne konference, ki letos združuje rekordno število visokih predstavnikov držav in predstavnikov akademske sfere. Osrednja tema razprav so, kot je v uvodnem nagovoru dejal predsednik konference Wolfgang Ischinger, premiki na globalnem mednarodnem odru, ki ga zaznamujejo trgovinske in politične napetosti med velesilami. Povojna liberalna ureditev mednarodnega reda, ki je temeljila na sodelovanju držav v okviru mednarodnih institucij je na preizkušnji in priča smo novi politični dobi, ki se šele oblikuje.

Zunanji minister dr. Cerar je prav na razpravi o novem multilateralnem redu poudaril, da je reševanje globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, reševanje problema lakote, soočanje s kibernetskimi napadi, množičnimi migrcijami, možno le s sodelovanjem držav in povezovanjem. Slovenija ostaja zavezana multilateralizmu in spoštovanju mednarodnega prava, ki je eden izmed temeljev multilateralizma in ohranjanja stabilnosti tudi v regiji, je še izpostavil minister dr. Cerar.  Slovenija je prepričana, da je v času globalne negotovosti čas za še večjo vlogo Evropske unije, ki se je tako v ZN kot pri reševanju svetovnih konfliktov izkazala za učinkovitega partnerja v mednarodnih odnosih.

Minister dr. Cerar se je ob robu konference pogovarjal tako z nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright, makedonskim predsednikom vlade Zoranom Zaevov in bolgarsko zunanjo ministrico Ekaterino Zaharievo. Z bavarskim ministrom za zvezne in evropske zadeve dr. Florianom Herrmannom se je pogovarjal o možnostih za krepitev vsestranskega sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko, ki je med nemškimi deželami druga največja trgovinska partnerica Slovenije. Mešana slovensko-bavarska komisija je tako lani že identificirala več deset projektov s področja gospodarstva, infrastrukturnega povezovanja, sodelovanja na področju znanosti, izobraževanja in kulture, kjer želimo v prihodnosti še tesneje sodelovati z Bavarsko.

https://twitter.com/MiroCerar/status/1096751801829859330

Minister dr. Cerar se je srečal tudi z zunanjim ministrom Japonske Tarom Konom, s katerim sta se pogovarjala o možnostih za poglavitev tako političnega kot gospodarskega sodelovanja.

Danes je ob robu konference predvideno še srečanje ministra dr. Cerarja z zunanjim ministrom Kirgizije.

Vir: MZZ