Dr. Miro Cerar na 17. kongresu Gasilske zveze Slovenije: Gasilci ste dejansko s svojo požrtvovalnostjo, pogumom in nesebičnostjo pomemben zgled Slovenije, za kakršno si prizadevamo

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se je na Ptuju udeležil 17. kongresa Gasilske zveze Slovenije. Na slavnostni paradi v središču najstarejšega slovenskega mesta in kasneje v mimohodu na ptujskem mestnem stadionu je sodelovalo 4650 gasilk in gasilcev, ki jih je premier tudi nagovoril. Srečal se je tudi s ptujskima kandidatoma SMC Marto Horvat Tuš in Dejanom Bračkom. V nadaljevanju objavljamo njegov celoten govor:

 

Dragi gasilci in gasilke, vaši družinski člani in prijatelji,

Ptujčani in Ptujčanke, cenjeni gostje,

 

Kakšen mogočen zbor ste!

Kako ponosna je lahko Slovenija na svoje gasilce in gasilke!

V veliko čast mi je, da vas lahko danes nagovorim. Gasilstvo v Sloveniji ni le sinonim za pomoč ob vsakem času in na vsakem kraju.  Je veliko, veliko več: ste živ dokaz, kako mogočen je lahko človek, če ni sam.

V gasilski tradiciji, a še kako tudi v vašem vsakdanu, sta vpisani dve vrednoti, ki ju vidim v samem jedru pravične družbe: solidarnost in čut za sočloveka.

Solidarnost pomeni, da najprej pomisliš na drugega. Čut za sočloveka pa, da ga nikoli ne ponižaš, razvrednotiš ali pozabiš nanj.

Mislimo to dvoje skupaj: odločno skrb za drugega in spoštljivo sodelovanje. Pa dobimo vaše srce in dušo, vaš dnevni ritem in vaša nočna dežurstva, vašo preventivo in vaše intervencije, vaše delavnice za najmlajše in vaše veselice za sosesko.

Dragi gasilci, vsi se lahko učimo od vas!

Tudi sam sem se, saj smo se v tem mandatu kar nekajkrat srečali.

Zato sem po celjskem srečanju čutil potrebo, da vašim vodilnim poročam o opravljenem delu: o tem, kako se je vse, kar smo se dogovorili, tudi res zgodilo.

Želel sem vas osebno obvestiti o spremembah na bolje na področju prostovoljnega gasilstva, za katere ste si v Gasilski zvezi več let močno prizadevali.

Posebej pomembna se mi zdi nova ureditev zdravstvenih pregledov operativnih gasilcev, se pravi tistih prostovoljcev, ki pri svojem delu ne uporabljate dihalnih aparatov. Enkraten zdravstveni pregled je odslej mogoče izvesti pri osebnem zdravniku ali zdravniku medicine dela.

Prav tako ste nam že sporočili, da se pozna poenostavitev pri tehničnih pregledih vozil, če so ta v lasti prostovoljnih gasilnih društev, ker smo rok z dosedanjega pol leta podaljšali na eno leto.

Pri vsem tem, kar vi dajete naši družbi, so to morda majhne reči,  a iskreno verjamem, da bodo tudi te na videz majhne spremembe pomembno poenostavile vaše delo – in omogočile več časa za tisto, zaradi česar vas vsi tako iskreno občudujemo in smo vam hvaležni.

Držati besedo, poročati o narejenem, biti vedno pripravljen pomagati – takih reči se učimo od vas. In veseli me, ko med vami vidim toliko mladih – saj so najboljši dokaz, da se vaše vrednote prenašajo na nove generacije.

Vaše intervencije bodo morda drugačne, vaše tehnike gotovo posodobljene, vaši načini sporazumevanja še nesluteni – a solidarnost in sodelovanje bosta ostala!

Zato velja ves čas posodabljati vaše ešalone; zato velja prisluhniti vašim sirenam  na pomoč, kadar jo sami potrebujete; zato mora vsaka odgovorna oblast delati z roko v roko z gasilci!

Gasilci, še posebej prostovoljni, ste dejansko s svojo požrtvovalnostjo, pogumom in nesebičnostjo pomemben zgled Slovenije, za kakršno si prizadevamo.

Naj se ob tej priložnosti prav vsakemu med vami, v vseh 1.301 prostovoljnih teritorialnih gasilskih enot in 62 prostovoljnih industrijskih gasilskih enotah, zahvalim za prav vsako od 15.404 intervencij v letu 2017 – in še za vse letošnje!

Držite skupaj, pazite nase – in čuvajmo skupaj našo drago Slovenijo!