Dr. Milan Brglez: Slovenija je država naravnih presežkov, med temi pa imajo Škocjanske jame prav posebno mesto

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je bil slavnostni govornik na svečanosti ob 30. obletnici vpisa Škocjanskih jam na seznam Unescove svetovne dediščine in 20. obletnici ustanovitve Parka Škocjanske jame v Sežani.

V svojem nagovoru je dr. Brglez povedal, da je Slovenija država naravnih presežkov, med temi pa imajo Škocjanske jame prav posebno mesto. Izjemnost in enkratnost Škocjanskih jam je bila prepoznana tudi v organizaciji Unesco, v edini globalni mednarodni vladni organizaciji za področje kulture, izobraževanja in znanosti, ki jih je pred 30 leti, leta 1986, uvrstila na prestižni seznam svetovne dediščine. To je izjemno priznanje, s katerim so Škocjanske jame postale svetovno priznan naravni spomenik in so se tako postavile ob bok znamenitostim, kot so Veliki kanjon, Veliki koralni greben, Galapagos, Mount Everest in druge. O izjemnosti Škocjanskih jam priča tudi dejstvo, da so bile maja 1999 – kot prvo podzemno mokrišče na svetu – vpisane v seznam svetovno pomembnih mokrišč Ramsarske konvencije, park pa je bil ob prehodu v novo tisočletje vključen tudi v Mrežo zavarovanih območij v Alpah.

»Vsa ta priznanja pa pomenijo tudi obvezo in odgovornost, da te lepote, da to naravno dediščino, ki nam je bila pravzaprav le posojena, ohranimo neokrnjeno in jo generacijam, ki bodo šele prišle za nami, predamo neokrnjene, takšne, kot smo jih dobili sami od naših prednikov,« je poudaril dr. Brglez. Ob tem je izpostavil dragocenost dela, ki ga že dvajset let opravlja Javni zavod Park Škocjanske jame oziroma njegovi zaposleni, ki svoje delo opravljajo kakovostno, strokovno, predano in z ljubeznijo ter v sozvočju z okolico in domačini. Izpostavil je njihovo raziskovalno in izobraževalno delo ter dodal: »Verjamem namreč, da je opozarjanje na krhkost in občutljivost, pravzaprav na izjemno ranljivost jam in podzemnega sveta, ključnega pomena, če želimo dvigniti zavest o varovanju tega območja, če želimo, da se bo ta skrb, s tem pa tudi neokrnjenost jamskega sveta, prenašala tudi na prihodnje rodove.«