Dr. Kešeljević na Programski konferenci SMC: “SMC ni brez vonja, okusa in barve”

Predsednik Programske konference dr. Aleksandar Kešeljević se je uvodoma zahvalil vsem udeležencem, da so na najbolj vroč dan v letošnjem letu prišli na programsko konferenco in svoj čas namenili delu za program Stranke modernega centra. Opozoril je, da je današnji dan in njihovo današnje delo pravzaprav delo za vse naše družine ter predvsem za prihodnost naših otrok.

Poudaril je, da Stranka modernega centra vodi vlado, v času katere se je število registriranih brezposelnih prvič po letu 2010 zmanjšalo pod magičnih 100.000. Vlada je uspešno obvladovala begunski tok. V letu 2015 smo dosegli visoko 2,9% odstotno gospodarsko rast, ki (p)ostaja robustna in relativno visoka. Na lestvicah konkurenčnosti smo v preteklem letu napredovali za dodatnih 6 mest. Imamo vedno boljše ocene bonitetnih agencij. Izven Slovenije smo postali majhna zgodba o uspehu, poudarja predsednik Programske konference. Opozoril je, da besede pravzaprav niso potrebne, saj številke in projekti govorijo sami za sebe. Kritikom je pomenljivo namignil, da je ta vlada odgovorna in pristojna za današnje rezultate.

Dr. Kešeljević je izpostavil, da današnji dogodek dokazuje, da je stranka SMC stranka dobrih idej in dobrih ljudi. SMC ni nikoli bil brez vonje, barve in okusa, opozarja dr. Kešeljević in dodaja, da imamo v SMC tudi različna mnenja o istih stvareh in to nas bogati.

Druga obletnica in ta programska konferenca je priložnost, da spomnimo ljudi, za kaj so dali svoj glas, da pokažemo kaj smo naredili v prvih dveh letih in kaj bomo naredili za boljšo prihodnost vseh nas do konca letošnjega leta, poudarja predsednik Programske konference in dodaja, da je geslo programske konference »pravica za vse«. Znotraj tega gesla udeleženci razpravljajo o sledečih temah:

• Pravica do naše pitne vode (zapis vode v ustavo).
• Pravica hitreje do zdravnika (čakalne vrste).
• Pravica do hitre in enostavne birokracije (stop birokraciji, hitreje do dovoljenj).
• Pravica zdaj (pravna država; organiziran kriminal in korupcija).
• Pravični davki (davčno prestrukturiranje).

Vseh 5 ukrepov izhaja iz petih temeljih programskih izhodišč Stranke modernega centra, ki so »pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, trajnostni razvoj, profesionalni javni uslužbenci in visoka kakovost javnih storitev«. Omenjene ukrepe bomo izvedli do konca leta, obljubi dr. Kešeljević.

Dr. Kešeljević opozarja, da je politika SMC pozitivna stvar, saj naša politika ni podobna politikam naših tekmecev. SMC je drugačna. SMC ne izključuje. SMC ne histerizira. Morda naivno, a, v SMC ne igramo pod pasom. Drugačni preprosto niti ne znamo biti, tudi zato, ker smo nastali kot civilno družbeno gibanje »iz ljudi in za ljudi«.

Danes smo tukaj, da pokažemo jasno pot kako naprej, opozarja dr. Kešeljević in dodaja, da na slednji poti kot politični samorastniki ni bilo mogoče hoditi brez napak. Ta učna ura je bila potrebna, izpostavlja dr. Kešeljević in prizna, da smo plačali to ceno. A v SMC na križišču vedno brez dvoma vemo katera pot je prava, pove predsednik Programske konference. Prva pot je načelna in principijelna, zato je polna preprek, nizkih udarcev in lobističnih interesov. Obstaja tudi tista druga. Konformistična, populistična, nenačelna in vsevšečna.

Dr. Kešeljević: »Ali veste zakaj mnoge stranke, še posebej koalicijske, za razliko od SMC ne hodijo po omenjeni prvi poti? Ker je enostavno pretežko. Ker to zahteva načelnost. Ker tega ni mogoče lahko prodati na političnem trgu. Ker se tako ne zmaguje na volitvah. SMC ne beži pred takšno odgovornostjo.«

Danes so pred nami resni izzivi, poudarja dr. Kešeljević in dodaja, da zato potrebujemo resne ljudi. In za soustvarjanje programa potrebujemo input današnjih udeležencev, iskreno pove dr. Kešeljević. Namreč ni ponovne zmage brez dveh stvari: brez dobrega programa in rezultatov 2014-2018.

Dr. Kešeljević: »Zato bomo danes jasno povedali, kaj bomo naredili do konca leta. SMC uresničuje svoj izhodiščni program. Tudi zato bo SMC zmagal na naslednjih volitvah ter dobil mandat za nadaljnje uresničevanje programa. Vsakič pomislim: če ne SMC, kdo potem? Janša? Ni tretjega«.

Letošnja jesen bo napoved velikih sprememb, na katere smo čakali leta, obljubi dr. Kešeljević in doda: “ne biti presenečeni, če bo spet kdo poskušal rušiti naša prizadevanja za boljše življenje državljank in državljanov, a zagotavljam vam, da smo pripravljeni”.

Dr. Kešeljević: »Sami sebi smo največji sovražnik. Ostati moramo močni, enotni in odločni. Ni čas za zamrzovanja ali druga agregatna stanja. Danes ni lahko, toda nikoli ni bilo lahko. Še najmanj na začetku. Danes oblikujemo našo prihodnost. Danes je programska štafeta v mojih rokah. Čutim veliko odgovornost in zadovoljstvo. Nadvse rad imam to, kar počnem. Ker čas namenjam idejam, ki jih zastopa SMC. Zato vas vabim, da danes na programski konferenci delamo vsi skupaj. Čez dve leti bomo boljši, tudi zato ker bomo do konca leta 2016 uresničili teh 5 točk. Ponosni bomo/boste na sebe, drug na drugega, našim otrokom pa bomo v dober vzor«.