Dr. Jasna Murgel: Zakon o celostni obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami je plod skupnega dela več akterjev

Ob zaključku obravnave Zakona o celostni obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami je v Državnem zboru potekal sprejem, ki so se ga udeležili tudi številni predstavniki nevladnih organizacij. Goste sta poleg predlagateljice zakona, poslanke SMC, dr. Jasne Murgel, nagovorila tudi predsednik državnega zbora, dr. Milan Brglez in vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer. Kot je v svojem nagovoru izpostavila dr. Jasna Murgel, ”bo zakon pomagal otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, da se v začetni fazi svojega življenja, ki za vse predstavlja težko preizkušnjo, lažje postavijo na noge in zaživijo polno življenje”. Poslanka dr. Murglova se od začetka svojega mandata zavzema za ureditev razmer na področju otrok s posebnimi potrebami. ”Zelo sem vesela, da je SMC podprla zakon in ga tudi opredelila kot programski cilj. Brez podpore naše stranke zakona danes ne bi bilo. Prav tako me veseli, da so zakon podprle tudi vse ostale poslanske skupine. Menim, da bo zakon otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam pomagal, da se bodo v začetni fazi svojega življenja, ki za vse predstavlja težko preizkušnjo, lažje postavili na noge in zaživeli polno življenje. Družine bodo sedaj imele neko oporno točko, na katero se bodo lahko obrnile,” je izpostavila v svojem današnjem nagovoru.

Tudi predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost sprejetega zakona. Kot je poudaril, je hvaležen, da so to pot vsi skupaj opravili. ”Ponosen sem, da sem predsednik Državnega zbora v tem času, ko smo pripravili takšno zakonodajo in hvaležen vsem, ki so pri tem tako ali drugače sodelovali. Menim, da je to prava pot. Tudi na ostalih področjih si želim, da bi imeli zagovornike kot je dr. Jasna Murgel, ki izhajajo iz osebnih izkušenj. Takšne spremembe zagotovo ne morejo iti v napačno smer.”

Vodja poslanske skupine SMC, dr. Simona Kustec Lipicer pa je današnji sprejem označila za simbolni zaključek procesa sprejemanja zakona ter dodala, da bi takšen sprejem zakona moral biti v Državnem zboru bolj pogost. ”Poslanci smo pokazali, da ni zgolj vprašanje volitev ali na primer mednarodnih odnosov tisto, kar danes predstavlja državotvornost. Pokazali smo, da živimo v času, ko skrb za ljudi, ki potrebujejo posebno pomoč in usmeritev s strani države pomeni državotvornost,” je dejala dr. Kustec Lipicerjeva. Dodala je še, da ”moramo v družbi spoštovati različnost, saj ta družbo krepi in dela močnejšo, bolj ustvarjalno, predvsem pa bolj solidarno”.

Zakon, ki je bil ob skoraj soglasni podpori vseh poslancev Državnega zbora sprejet minuli petek,14. julija 2017 bo zagotovil podporo celotni družini otroka s posebnimi potrebami. Razvojne ambulante bodo po novem razširjene s strokovnjaki z zdravstvenega ter izobraževalnega področja ter s socialnimi delavci. Z zakonom se bo uvedel tudi predstavnik družine, pomembna novost pa je tudi financiranje vrtcev za otroke s posebnimi potrebami s strani države, kar bo močno razbremenilo občine. Zakon je osnovan na pilotnem projektu, ki se je začel izvajati 1. julija letos.