Dr. Jasna Murgel vodila omizje o noveli ZZZDR v Mariboru; Gostje: psiholog Musil, filozofinja Babič, sociolog Lobnik in ga. Centrih

Mariborska SMC je pripravila okroglo mizo v okviru referendumske kampanje za podporo noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vodja referendumskega štaba dr. Jasna Murgel, ki je dogodek tudi povezovala, je poudarila, da je vsem treba zagotoviti enake možnosti za uresničevanje vrednot zakonske zveze. Na omizju so sodelovali predstojnik oddelka za Psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru Bojan Musil, filozofinja in vodja Centra alternativne avtonomne produkcije Karolina Babič, sociolog in organizator kampanje ZA enakopravnost Miha Lobnik in mati geja Melani Centrih. Prisotni so bili tudi poslanci SMC Ksenija Korenjak Kramar, Vesna Vervega, Ivan Prelog, mag. Bojan Krajnc in Branislav Rajić.

Po besedah psihologa Bojana Musila znotraj stroke ni enotnega mnenja o vprašanju istospolnih starševstev, strokovno stališče društva psihologov pa je, da dosedanje analize svetovnih študij glede osebnostnega razvoja otrok ne kažejo bistvenih razlik med istospolnimi in običajnimi družinami.

“Vendar so raziskave večinoma narejene v specifičnih okoljih, predvsem v ZDA ali Avstraliji, zato je vprašanje, ali bi zadeva funkcionirala tudi v takšni klimi, ki je trenutno pri nas. Iz psihološkega zornega kota tako ne gre za vprašanje vzgoje, pač pa bolj za družbeno vprašanje,” je dejal Musil, ki meni, da če bi v Sloveniji vzpostavili razumevajoče okolje, bi bili tudi rezultati temu primerni.

Filozofinja Karolina Babič se je dotaknila predvsem dejstva, da o tovrstnih osnovnih človekovih pravicah sploh ne bi smeli odločati na referendumu. Sama ni mogla verjeti, da je ustavno sodišče znova dovolilo referendum in čeprav bi na prvo žogo lahko rekla, da noče glasovati o pravicah manjšine, zdaj meni, da se je treba potruditi in iti preko takega razmišljanja.

Po besedah sociologa Mihe Lobnika je omenjeni zakon Slovenijo pripeljal ob bok evropskih držav, ki istospolno usmerjenim omogočajo pravice do partnerske zveze. Kot je dejal, sam lahko živi s tem, da nasprotniki kažejo malo razumevanja za njihove zahteve, a ga moti, da tudi v tej v kampanji prihaja do vrste izrazito neresničnih trditev.

“V Sloveniji je okoli 500 staršev, ki čakajo na posvojitev, vendar edini, ki imajo pravico do posvojitve, niso takšni ali drugačni starši, pač pa so to otroci. Njim strokovne službe na zelo nadzorovan način iščejo potencialne starše,” je spomnil Lobnik, ki je pomisleke nasprotnikov, da zakon komurkoli prinaša posebne pravice do posvojitev, označil za fantazije.

Okrogle mize se je udeležila tudi mati geja Melani Centrih, ki meni, da je klima v Sloveniji dozorela, da lahko govorimo o tej problematiki, kar je precej drugače kot pred enajstimi leti, ko je na razkritje sina bila precej nepripravljena. Kot je dejala, je njena družina takšna kot vse ostale, a ima dva sinova, ki med seboj danes nista v enakopravnem položaju, saj se le starejši, ki ni gej, lahko poroči.