Dr. Jasna Murgel s strokovnjaki, starši in prostovoljci na omizju o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami: podporo zakonu izkazala tudi premier Cerar in varuhinja Nussdorferjeva

Poslanka dr. Jasna Murgel je tudi v Ljubljani  vodila omizje “Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami”, že četrto v vrsti predstavitev osnutka sistemske ureditve, ki jih ima po vsej Sloveniji. Zakon sta s svojo navzočnostjo in spodbudnimi nagovori podprla tudi predsednik vlade in SMC dr. Miro Cerar in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Na omizju so sodelovali strokovnjaki vseh treh temeljnih področij, zdravstva, izobraževanja in sociale, Bojana Globačnik s Pedagoške fakultete v Mariboru, Alen Kofol z inšpektorata za šolstvo, Erna Žgur z ljubljanske Pedagoške fakultete in Maja Jekovec Vrhovšek s Pediatrične klinike. Omizja so se udeležili starši otrok s posebnimi potrebami, uporabniki pomoči, nevladne organizacije, prostovoljci, ki delajo s posameznimi skupinami otrok s posebnimi potrebami, poslanci SMC, podpredsednica SMC in vodja Poslanske skupine dr. Simona Kustec Lipicer, poslanci Jani Möderndorfer, Bojan Krajnc, Anita Koleša in dr. Mitja Horvat.

Zakon o zgodnji obravnavi otrok ni samo nov zakon, je nov začetek, je poudaril Tomaževič, predsednik Zveze Sonček, ki je skupaj z Zvezo Sožitje in njeno predsednico Katjo Vadnal prvo oblikovalo predlog, da se to področje sistemsko uredi.

Dr. Murglova poudarja, da gre predlog zakonske rešitve v smeri čim bolj kvalitetne zgodnjo obravnav otrok s posebnimi potrebami, namen predloga pa je obstoječe pomoči v Sloveniji povezati v enoten sistem, pri čemer se osredotoča na družino kot celoto in ne le na otroka. Osnutek  je konec junija podprlo 68 poslank in poslancev iz sedmih poslanskih skupin ter samostojni poslanec.

V Sloveniji je od 10 do 15% to je okrog 40.000 do 50.000 otrok starih do 19 let z rizičnimi dejavniki v razvoju. Temeljno načelo skrbi za otroke s posebnimi potrebami je čim zgodnejše odkrivanje otrokovih težav in posebnih potreb ter takojšnje zagotavljanje ustrezne pomoči otroku in celotni družini. Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami je zdaj razdrobljena in popredalčkana na tri resorje: zdravstvo, vzgojo in izobraževanje ter socialo. »V teh predalih se znajdemo, ko imamo otroka s posebnimi potrebami, a otroka ne moremo razdeliti na tri področja, zato potrebujemo celosten in usklajen pristop,« pojasnjuje dr. Murglova.

V razpravi so udeleženci opozorili na preveliko razdrobljenost in razvrščanje otrok s posebnimi potrebami v številne podskupine. Mojca Vavpotič, mama otroka s posebnimi potrebami, se je odzvala na problem financiranja pomoči in dejala, da bo zakon zahteval sredstva, vendar na drugi strani ne bo toliko razdrtih družin in s tem povezanih težav in potreb po dodatnih pomočeh.

Predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Tomaž Wraber je poudaril, da v zvezi podpirajo zakon, opozoril pa je, da so otroci zelo različni in da nikakor ne bi smelo priti do diskriminacije. Zakon mora upoštevati in poskrbeti za vse otroke s posebnimi potrebami in njihove družine. “Če bo res uspelo, to ne bo samo fantastičen korak naprej za vse otroke in njihove družine, ampak izjemen korak k celotni slovenski politični kulturi,” je dejal.

Poslanec Möderndorfer je izpostavil možnost izbire oziroma prostovoljnost vključevanja v sistem zgodnje obravnave.

Eden od udeležencev, uporabnik pomoči, pa je dejal, da podpora poslancev in vlade daje upanje, da bodo tokratna prizadevanja obrodila sadove in bo zakon sprejet in bo v pomoč vsem otrokom s posebnimi potrebami.

Specialna pedagoginja iz vrtca v Cerknici je predstavila primer dobre prakse. V vrtcu omogočajo dodatno strokovno pomoč ne le otrokom z odločbami, ampak tudi otrokom, za katere presodijo, da bi morda potrebovali takšno pomoč, in na priporočilo razvojnih ambulant tudi otrokom, ki niso vključeni v vrtec ter na domu. Želeli pa bi si, da se to sistemsko uredi: “To ni znanstvena fantastika, da se tudi sedaj, ko še ni zakona, to že izvajamo, je pa seveda odvisno samo od posameznikov.

Vabljeni k ogledu fotogalerije na naši Facebook strani