Dr. Cerar za Odmeve: Ta dan bi morali vsi stati drug ob drugem

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je za oddajo Odmevi na nacionalni televiziji poudaril, da smo lahko ponosni na vse, kar smo dosegli. Državljanke in državljani  odlično opravljajo svoje delo, dosegajo odlične rezultate, tako v športu kot na drugih področjih. “Čeprav je Slovenija majhna po teritoriju in prebivalstvu, je velika v duhu,” je dejal.
Kot eden od piscev ustave je poudaril, da je ustava velik dosežek, saj smo vanjo zapisali bistvene civilizacijske vrednote, človekove pravice in dostojanstvo ljudi. Ne smemo pa pozabiti, da je temeljna vrednota tudi naša domovina, naša država, spoštovati se moramo tudi kot pripadnike naroda, ki je dosegel izjemno stvar. “Postavili smo se na svetovni zemljevid, kjer danes ob največjih nacijah sedimo za isto mizo, smo sogovorniki, smo prepoznani.”
Sama politika je od osamosvojitve postopno izgubljala zaupanje ljudi, ker se je preveč ukvarjala sama s sabo, preveč je bilo prepira, kljub zelo velikim dosežkom v tistem času, ko smo postali res uveljavljen član mednarodne skupnosti, Evropske unije in Nata. Za hudo finančno, ekonomsko in socialno krizo smo bili v veliki meri krivi tudi sami, ker smo si sami zadali plenilske udarce, je ocenil. Ljudi so izigravali v podjetjih, izigravali na druge načine in obubožali državo. In čeprav prihajamo iz krize, so ljudje še vedno nezaupljivi. “Na nas politikih in na vseh, tudi drugih vodilnih ljudeh v družbi, je, da z zgledom pokažemo, da se premikamo naprej, na bolje.”
V zvezi s privatizacijo je spomnil, da je ta vlada prva sprejela strategijo upravljanja z državnimi naložbami, z državnimi podjetji in bankami, da imamo končno nek urejen sistem. Imamo institucije, ki po načelih korporativnega upravljanja s tem premoženjem upravljajo in imajo zelo jasna merila, koliko mora biti donosa od tega. “Kljub temu, da proces privatizacije peljemo naprej v neki razumni meri, smo veliko naših podjetij, pravzaprav smo tu še vedno najmočnejši v Evropi, ohranili v državni strateški lasti. Govorim o temeljni infrastrukturi, energetiki in tako naprej. Kajti jaz še vedno verjamem, da lahko, seveda z velikim naporom, tudi z državnimi podjetji dokažemo, da znamo upravljati. Seveda pa mora biti trajen nadzor in tudi zavest tistih, ki s tem delajo,” je o upravljanju z državnim premoženjem dejal dr. Cerar.
Državna proslava mora biti  proslava vseh Slovencev skupaj, tudi če smo malo različnih mnenj, je premier dejal o vzporednih proslavah državnega praznika. “To, da se neke alternativne proslave dogajajo, je zelo slabo. Te nenehne delitve so slabe. Ta dan bi morali vsi stati drug ob drugem, se spoštljivo obnašati do naših pridobitev, do osamosvojitve in drugih svetlih tradicij. In to upam, da bomo v prihodnje dosegli.