Dr. Cerar se je zahvalil policistom in prostovoljcem za požrtvovalno delo; v letu 2015 je bilo narejenega veliko dobrega

Premier dr. Miro Cerar je prvi dan v novem letu najprej obiskal nastanitveni center Šentilj, kjer se je zahvalil vsem službam, organizacijam in posameznikom, ki nesebično pomagajo tudi v teh prazničnih dneh. Nato je skupaj s poslancem Igorjem Zorčičem obiskal sprejemni center v Dobovi, sledil pa je obisk urgentnega centra Novo mesto. Predsednik vlade je pozno popoldne obiskal še predstavnike letalske baze Brnik in kranjsko gasilsko reševalno službo.

V šentiljskem nastanitvenem centru, sta premierja sprejela župan občine Šentilj Štefan Žvab in podžupan Vlado Maher. Premier je izrazil osebno zahvalo in zahvalo v imenu vlade za nesebično in požrtvovalno delo vodji nastanitvenega centra Rudolfu Golobu in predstavnikom Civilne zaščite, direktorju Policijske postaje Maribor Danijelu Lorbeku in policistom, vojski, predstavnikom Rdečega Križa, zdravniku in osebju nujne medicinske pomoči, predstavnikom Caritasa, prostovoljcem UNCHR, Slovenske filantropije, Društva up ter predstavnikom gasilcev.

Predsednik vlade se je za svoje delo prav tako zahvalil policistom iz Latvije.

»Vsem, ki skrbijo za našo varnost želim srečno novo leto, da bi bilo uspešno in zdravo in čim več sodelovanja tudi v prihodnje.«

Dr. Cerar je pot nadaljeval v Dobovo, kjer je skupaj s poslancem Igorjem Zorčičem obiskal tamkajšnji sprejemni center ter se vsem aktivnim zahvalil za požrtvovalno in profesionalno delo z begunci.

“Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji,” je opozoril premier Cerar.

Vendar pa si morata po njegovih besedah tako vlada kot tudi celotna Evropa prizadevati, da na zunanjih mejah EU ne bo težav. Opozoril je, da si v Evropo želi po balkanski poti priti več milijonov migrantov. Naj se nasprotniki žične ograje spomnijo, kako je bilo takrat, ko je ni bilo in ko so iz sosednje države pošiljali begunce razpršeno in nenadzorovano, je pozval.

V nekaj mesecih lahko po njegovih besedah znova pride do velikega vala migrantov, na kar se je treba resno pripraviti. Slovenija se mora pripraviti tudi na bolj zahtevne scenarije, je opozoril

Hkrati pa si po njegovem zagotovilu skupaj z drugimi evropskimi državami prizadevajo za rešitev migrantske krize. Če bo uspelo in bo Slovenija lahko odstranila ovire, ki so sicer začasne, bo, kot je dejal, “najbolj vesel človek”.

Dokler pa obstaja nevarnost, da se množice migrantov razpršijo po območju, je odgovoren, da Sloveniji zagotovi varnost in učinkovito uravnavanje begunskega toka, je dodal.

Zagotovil je, da se bo z veseljem srečal z novim hrvaškim predsednikom vlade, takoj ko bo to mogoče. Med osrednjimi temami bo tudi sodelovanje pri migrantski problematiki.

Po njegovih besedah je sodelovanje sicer boljše. Še vedno pa je premalo sprotnega obveščanja in dogovarjanja, kdaj in kako bodo begunce z vlaki pripeljali v Slovenijo. Če bodo druge države, zlasti Avstrija in Nemčija, zaostrovale vstop na svojih mejah, bo zaostrovanje sorazmerno tudi na slovenski strani. Glede na to je pomembno, da Hrvaška sodeluje s Slovenijo, je pojasnil.

Dokler pa ni zagotovil za to, mora Slovenija narediti vse, da zaščiti schengensko mejo ter varnost ljudi in premoženja. Prav tako ne sme dovoliti, da se na njenem območju pojavijo varnostni problemi, je dejal premier Cerar.

Dr. Cerar: Moramo biti pozitivni in si priznati, da je bilo narejenega veliko dobrega, to pa je tudi dobro izhodišče za naprej.

Državljankam in državljanom je zaželel veliko zdravja v letu 2016. Kot predsednik vlade si želi, da bi bilo več delovnih mest, več zaposlitev, več priložnosti za mlade in starejše.

Lansko leto se je po njegovih besedah izkazalo kot uspešno leto, zdaj pa je treba pozitivne trende, denimo v gospodarstvu in na socialnem področju, nadgraditi. Na zdravstvenem področju so lani odprli devet urgentnih centrov, zdaj bo odprt še 10., je spomnil. Nekaj ključnih sprememb v zdravstvu, po katerih bo zdravstveni sistem bolj učinkovit, je že pripravljenih, je dejal. Želi si tudi, da bi bilo več uspešnih projektov na področju infrastrukture.

Želi pa si tudi več optimizma, da ne bi namesto rešitev iskali težave. “Moramo biti pozitivni in si priznati, da je bilo narejenega veliko dobrega, to pa je tudi dobro izhodišče za naprej,” je poudaril.

Fotogalerija na Facebooku

Oznake: